25. mart 2024 17:10

Jedan od uhapšenih šefova Bajnensa pobegao iz pritvora u Nigeriji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jedan od uhapšenih šefova Bajnensa pobegao iz pritvora u Nigeriji

Foto: Shutterstock.com/Phongphan, ilustracija

ABUDŽA - Izvršni direktor Bajnensa pobegao je iz pritvora u Nigeriji nakon što su vlasti Abudži podnele nove poreske optužbe za utaju poreza protiv vodeće svetske berze kriptovaluta, objavio je danas Si-En-Bi-Si (CNBC).

Nigerijska Federalna poreska služba (FIRS) saopštila je kako je federalnom sudu u Abudži danas podnela protiv pomenute berze četiri nove optužbe u vezi sa utajom poreza.

Bajnens je optužen za navodno neplaćanje poreza na dodatu vrednost (PDV), poreza na prihod kompanije, nepodnošenje poreskih prijava i saučesništvo u pomaganju klijentima da utaje poreza preko svoje platforme, navode lokalni mediji.

Pored kompanije, nigerijske vlasti optužile su i pritvorile dvojicu visokih rukovodilaca - Tigrana Gambarijana iz SAD i britansko-kenijskog državljanina Nadima Andžarvale.

Tokom vikenda pojavile su se vesti da je Andžarvala pobegao u petak iz pansiona u Abudži gde su on i Gambarijan bili zatočeni.

"Obavešteni smo da Nadim više nije u nigerijskom pritvoru, a naš fokus ostaje na bezbednosti naših zaposlenih, pa s tim u vezi sarađujemo s nigerijskim vlastima na brzom rešavanju ovog problema", rekao je portparol Bajnensa.

S druge strane, afrička država je u pregovorima sa Interpolom, kako bi obezbedila međunarodni nalog za hapšenje Andžarvale, preneo je Rojters, pozivajući se na savetnika za nacionalnu bezbednost Nigerije.