8. decembar 2023 11:03

Potpisan Sporazum o učešću Srbije u programu EU "Građani, jednakost, prava i vrednost"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Potpisan Sporazum o učešću Srbije u programu EU "Građani, jednakost, prava i vrednost"

Foto: TANJUG/MLJMPDD

BEOGRAD - Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov potpisao je u ime Vlade Republike Srbije Sporazum o učešću Republike Srbije u programu Evropske unije "Građani, jednakost, prava i vrednosti".

Ovaj program daje najveću podršku na nivou EU, pre svega, organizacijama civilnog društva, ali i jedinicama lokalne samouprave, obrazovnim, kulturnim i naučnim institucijama u oblastima Programa, saopštilo je resorno ministarstvo.

Ukupan budžet Programa je 1,5 milijardi evra za period od 2021-2027. godine.

Potpisivanjem Sporazuma stupila je na snagu privremena primena ovog Sporazuma, dok je Srbija zvanično postala jedna od zemalja ravnopravnih učesnica ovog Programa. Svi projekti odobreni u toku 2023. godine korisnicima iz Republike Srbije, uskoro će moći i zvanično da krenu sa implementacijom.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog će u narednom periodu zvanično podneti zahtev Evropskoj komisiji za imenovanje Ministarstva za Nacionalnu kontakt tačku za ovaj Program u Republici Srbiji.

U skladu s tim, Ministarstvo planira niz događaja u vezi sa promocijom samog programa, otvorenim pozivima i mogućnostima koje ovaj Program nudi kako organizacijama civilnog društva, tako i organima javne uprave na sva tri nivoa vlasti, institucijama u oblasti obrazovanja, kulture, nauke i mnogim drugim potencijalnim korisnicima.

Opšti cilj Programa "Građani, jednakost, prava i vrednosti" je zaštita i promovisanje prava i vrednosti sadržanih u Ugovorima, Povelji o osnovnim pravima i u međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima, naročito kroz podršku organizacijama civilnog društva i drugim akterima koji su aktivni na lokalnom, regionalnom, nacionalnom i transnacionalnom nivou, te podsticanje građanskog i demokratskog učešća, radi očuvanja i daljeg razvoja otvorenih, demokratskih, ravnopravnih i uključivih društava utemeljenih na pravima i vladavini prava.

Program posebno podstiče učešće regionalnih i lokalnih organizacija civilnog društva.

Reč je o najvećem programu do sada namenjenog promociji i zaštiti vrednosti EU: demokratije, vladavine prava, osnovnih prava, transparentnosti i dobrog upravljanja, te kao takav ima za cilj jačanje demokratije u Evropi i podizanje svesti građana o pravima i vrednostima sadržanima u osnovnim Ugovorima i Povelji EU o osnovnim pravima, pružajući finansijsku podršku neprofitnom sektoru u promociji tih prava i zajedničkih vrednosti, dodaje se u saopštenju.