15. februar 2024 12:46

Ropke, Spajić i Rama: Proširenje je logičan korak napred za demokratiju u Evropi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ropke, Spajić i Rama: Proširenje je logičan korak napred za demokratiju u Evropi

Foto: Shutterstock.com/patrice6000, ilustarcija

BRISEL - Proširenje je logičan korak napred za demokratiju u Evropi, poručili su danas u zajedničkom saopštenju predsednik Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta (EESC) Oliver Ropke, premijer Crne Gore Milojko Spajić i premijer Albanije Edi Rama .

"Postepena integracija civilnog društva iz zemalja kandidata u EU daće im mogućnost da postanu jaki koliko bi trebalo da budu do trenutka pristupanja", naveli su Ropke, Spajić i Rama u saopštenju, nakon pokretanja inicijative EESC za pridruživanje predstavnika civilnog društva iz zemalja kandidata za članstvo u EU, u prisustvu predstavnika civilnog društva iz devet zemalja kandidata za članstvo u EU, uključujući iz Srbije.

Ropke, Spajić i Rama naglasili su da je, za one koji teže da se pridruže EU, 2023. bila važna godina i da je to bila godina u kojoj je zamah prvi put bio veći, nakon godina stagnacije.

Oni su istakli da proces proširenja može da bude naporan i dugotrajan, posebno zato što će proširena EU sa 30 ili više članica da zahteva temeljnu pripremu i od zemalja kandidata i od EU.

"Dok Evropska komisija radi na svom planu reformi pre proširenja, koji će biti predstavljen kasnije ovog meseca, ostaje nekoliko važnih pitanja, poput toga kako će institucije EU funkcionisati ili kako će se finansirati budžet. Ali, da bi politika bila otporna u budućnosti i da bi reforma bila uspešna, moraju da doprinesu i stare i buduće članice. Za građane zemalja kandidata, strpljenje je stalno na iskušenju", naveli su oni.

Kako su istakli, ispunjavanje kriterijuma za pristupanje neće se desiti preko noći, ali ima toliko stvari koje "možemo i treba da uradimo zajedno u međuvremenu".

Kao primer naveli su inicijativu EESC i istakli da od danas zemlje kandidati mogu da šalju delegate u EESC.

"Ovo će biti prvi zvanični forum na kojem će zemlje kandidati imati svoj glas. To je odličan primer postepene integracije, koju EESC zagovara", dodaje se u saopštenju.

Kako se ističe, novoimenovani članovi kandidati za proširenje moći će da dele ideje sa svojim kolegama o politikama kao što su promovisanje socijalnog i civilnog dijaloga, otvaranje radnih mesta i pristojnog stanovanja, jačanje konkurentske industrije, ili čak budućnost poljoprivrede.

"Ove razmene sa zemljama kandidatima biće podjednako važna za sadašnje države članice EU, nudeći dragoceno iskustvo", napominje se u saopštenju.

Postepena integracija počinje u korenu, ocenjuje se u saopšstenju i ističe da EESC veruje da su koreni organizovano civilno društvo: poslodavci, sindikati i organizacije civilnog društva u celini.

"Živo građansko društvo i snažan socijalni dijalog su neophodni za dobro funkcionisanje demokratije. Postepena integracija civilnog društva iz zemalja kandidata u EU će im dati mogućnost da postanu jaki koliko bi trebalo da budu do trenutka pristupanja", napominje se.

Kako se ističe 2024. godina će biti godina političke promene u Evropi, tokom koje će ljudi glasati za Evropski parlament i na nacionalnim izborima u trećini država članica EU i u mnogim zemljama kandidatima.

"Ti građani treba da znaju da je njihovo mišljenje sada važnije nego ikada ranije. Takođe treba da znaju da će institucije kojima daju poverenje raditi za njih i van glasačke kutije. Kao glas civilnog društva u Evropskoj uniji, EESC neumorno nastoji da to postigne svakog dana. Dobrodošlica zemalja kandidata je pozitivan i logičan korak napred za demokratiju u Evropi", zaključuje se u saopštenju.

Evropski ekonomski i socijalni komitet (EESC) zvanično je danas pokrenuo svoju inicijativu za pridruživanje predstavnika civilnog društva iz zemalja kandidata za članstvo u EU u prisustvu predstavnika civilnog društva iz devet zemalja kandidata za članstvo u EU, uključujući iz Srbije.

Ukupno 131 organizacija iz devet zemalja, takozvan "član kandidat za proširenje" (EMC), među kojima je i 13 iz Srbije, izabran je u grupu stručnjaka civilnog društva, koji će učestvovati u radu EESC, čime je EESC postao prva institucija koja je otvorila svoja vrata zemljama kandidatima za članstvo u EU.

EMC predstavlja civilno društvo zemalja kandidata EU, među kojima su predstavnici poslodavaca, sindikata i civilnog društva.