11. april 2024 17:08

Bertolini: Vrednosti EU obezbeđuju jedinstvo u različitostima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bertolini: Vrednosti EU obezbeđuju jedinstvo u različitostima

Foto: Tanjug/video

NIŠ - Šef Sektora za saradnju Delegacije EU u Srbiji Nikola Bertolini predstavio je danas ovogodišnje izbore za Evropski parlament studentima Pravnog fakulteta u Nišu i naglasio da je za građane Evropske unije jednako važno to što su građani svojih država koliko i to što su građani Unije.

"Vrednosti EU, ljudsko dostojanstvo, sloboda, demokratija, jednakost, vladavina prava, su ono što obezbeđuje jedinstvo u različitostima svih njih. Upravo zbog toga, ovi izbori su prilika za građane Evropske unije da glasaju verujući da je promena moguća, da je moguća borba protiv globalnih izazova i da je očuvanje demokratije u njihovim rukama", poručio je Bertolini.

Studenti su u otvorenoj diskusiji imali priliku da se upoznaju sa svim aspektima procedure izbora poslanika Evropskog parlamenta, njegovim sastavom i načinom rada, nadležnostima i funkcijama, značaju za razvoj demokratije u okviru Evropske unije, kao i drugim aktuelnim pitanjima koja se tiču ovogodišnjih izbora za evroposlanike, saopštio je EU info centar.

Da li i na koji način agresija Rusije na Ukrajinu može uticati na evropske izbore, na koji način se finansira organizovanje izbora, a kako izbornih kampanja i kako funkcioniše sistem glasanja na evropskim izborima, neka su od pitanja koja su studenti Pravnog fakulteta u Nišu postavili, dodaje se u saopštenju.

Evropski izbori se smatraju najvećim transnacionalnim glasanjem budući da se u četiri dana organizuju u 27 država, a izborno pravo ima 376 miliona građana država članica EU, od čega će njih 26 miliona glasati prvi put.

Ovi izbori su ujedno i najveće demokratsko glasanje na svetu.

Tokom četvorodnevnog izbornog procesa, građani u svim državama Evropske unije će birati svoje predstavnike u Evropskom parlamentu koji broji 705 zastupnika.

Imenovaće se i novi lideri evropskih institucija, poput predsednika i članova Evropske komisije, predsednika Evropskog saveta i Evropskog parlamenta, kao i ko će biti novi visoki predstavnik EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost. Svi oni će imati petogodišnji mandat, ističe se u saopštenju.