7. februar 2023 11:21

Direktorka Muzeja grada Beograda: Stalna postavka 2027. godine u Resavskoj ulici

Izvor: TANJUG

podeli vest

Direktorka Muzeja grada Beograda: Stalna postavka 2027. godine u Resavskoj ulici

Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

BEOGRAD - Direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković kazala je Tanjugu da će nizom manifestacija, proslaviti 120 godina postojanja muzeja, a očekuje da će publika konačno stalnu postavku muzeja videti 2027. godine u prostoru u Resavsakoj ulici čije renoviranje počinje u septembru ove godine.

Muzej grada Beograda je osnovan 1903. godina i ove godine slavi 120 godina.

Medaković napominje da je neprihvatljivo da muzej nema svoju stalnu postavku.

"Slavićemo ovaj važan jubilej tematskim izložbama u čijim postavkama će se naći blago naše kolekcije. U prostoru Salona Muzeja grada Beograda u Bulevaru Kralja Aleksandra tokom 2023. godine predstavljaćemo izložbe čije postavke će sadržati najbolje iz naše kolekcije. Počeli smo sa izložbom "Poklon kolekcija Vlade Veličkovića" koja je otvorena 1. februara i koja govori o posebnom fenomenu daravinja ustanovama zaštite. Ta izložba beleži veoma veliki posetu" rekla je Medaković i napomenula da je će sve ustanove pod ingerencijom Muzeja grada Beograda imati programe namenjene proslavi retkog jubileja.

"Naša kolekcija sadrži artefakte koji pokazuju život i stvaralaštvo u rasponu od 8 hiljada godina. Planirali smo različite programe za različitu publiku tokom 2023. godine. Muzej grada Beograda ima 157.000 artefakata i na desetine hiljada studijskih zbirki. Polovina te kolekcije nastala je poklonima naših poznatih umetnika, porodica i pojedinica. To govori o neophodnosti saradnje sa njima ustanova zaštite kakav je Muzej grada Beograda. Važno nam je da naglasimo šta zmači umetnik - darodavac i umetnik-mentor" i dodala da je u planu realizacija dve izložbe čuvenih laureata Fondacije Vlade Veličkovića.

Kako kaže u planu je i izuzetno predstavljanje Muzeja grada Beograda u Ljubljani.

"Konferencija posvećena konzervaciji, koju realizujemo zajedno sa Muzejom grada Ljubljane zakazana je za kraj maja i deo je izuzetne međunarodne saradnje sa drugim muzejima. Radni naziv te konferencije glasi "Novi talas jugoslovenskog dizajna"...Između ostalih tamo ćemo sreti i Sašu Mehtiga autora čuvenog K76 Kioska koji je proslavio jugoslovenski dizajn u svetu" kazala je Medaković.

 

Prema njenim rečima Muzej grada Beograda je konačno dobio budžet za renoviranje ogromnog prostora u Resavskoj ulici što je, kako kaže, najbolja vest za muzej u 2023. godini.

"Pripremni radovi će početi u jesen 2023. godine i očekujem da će trajati najmanje tri godine naša selidba u Resavsku ulicu. Ako sve bude po planu u renoviranom prostoru konačno postavljamo stalnu postavku 2027. godine" kazala je Medaković.