6. decembar 2022 14:04

Ambasador Japana uručio priznanja za doprinos promociji japanske kulture

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ambasador Japana uručio priznanja za doprinos promociji japanske kulture

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Ambasador Japana Kacumata Takahiko svečano je danas uručio priznanja za doprinos u promociji japanske kulture i unapređenje prijateljskih odnosa predstavnicima Beogradske filharmonije, Muzeja Jugoslovenske kinoteke, Udruženja "Taka" iz Niša, Kluba prijateljstva "Šabac-Fuđimi" i Udruženja japansko-srpskog prijateljstva "Srce Srema".

Prilikom uručivanja plaketa "Priznanja ambasadora Japana", Takahiko je podsetio da je 1882. godine uspostavljena prva zvanična diplomatska prepiska između Srbije i Japana, i da su u okviru jubileja prepoznali one koji su dali "izuzetan doprinos međusobnom razumevanju i osnaživanju prijateljskih veza".

U svom obraćanju zvanicama u ambasadorskoj rezidenciji, Takahiko je podsetio da je Beogradska filharmonija nakon donacija japanskih muzičkih instrumenata 2002. ustupila svoju salu ambasadi u više navrata, a ove godine je bila "uzdanica prilikom organizacije dva koncerta ambasade Japana".

V.d. direktora filharmonije Darko Krstić se zahvalio na važnom priznanju Japanai izrazio nadu da će se saradnja nastaviti na obostrano zadovoljstvo.

Takahiko je rekao da Jugoslovenska kinoteka dve decenije sarađuje sa ambasadom u organizaciji "Revije japanskih filmova", dok je upravnik Muzeja kinoteke Marjan Vujović je da su predstavili preko stotinu savremenih i klasičnih japanskih filmova koji drugačije ne bi bili viđeni u Srbiji, i time su doprineli kulturnom životu Beograda.

Ambasador Japana je istakao da "Srce Srema" daje svoj doprinos unapređenju prijateljskih odnosa organizujući brojne kulturne događaje ne samo u Rumi već i u obližnjim mestima, dok je "Šabac-Fuđimi" dalo naročit doprinos osnaživanju prijateljskih veza, posebno posetom šabačke delegacije ovog oktobra gradu pobratimu Fuđimiju.

Prema njegovim rečima, u saradnji s ambasadom "Taka Niš" je u oktobru održalo devetu nedelju japanske kulture 'Japanniš' i doprinelo širenju japanske kulture na jugu Srbije, gde je upriličilo međunarodni aikido seminar, a uzvratne reči zahvalnosti uputili su predstavnici ova tri udruženja.

"Verujem da smo ove godine sa vama uspeli da značajno obeležimo i na veličanstven način proslavimo 140 godina tokom kojih smo brižno gajili prijateljstvo. Siguran sam da su naši odnosi sada još jači", rekao je Takahiko.