30. mart 2023 18:21

Otvorena izložba „Ljubav prkosi vremenu“ o nestalima u ratu u bivšoj SFRJ

Izvor: TANJUG

podeli vest

Otvorena izložba „Ljubav prkosi vremenu“  o nestalima u ratu u bivšoj SFRJ

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - U prostoru Pedagoškog muzeja danas je otvoriena izložba slika pod nazivom „Ljubav prkosi vremenu“, inspirisana pričama članova porodica nestalih u sukobima na prostoru bivše Jugoslavije, koju je pripedio Crveni krst Beograd u saradnji sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta.

Predsednik Crvenog krsta Beograd Milan Mirković rekao je da je na izložbi predstavljeno 15 priča, odnosno 15 sudbina koje postaju tačke i koordinate "na kojima možemo da slavimo život i sećanje na one koje još tražimo", u vreme kada i nakon života ljudima može da bude uskraćena "najnormalnija stvar", a to je mesto večnog počinka.

 

"Svaka ova slika je jedna životna priča, ona je spomenik oslikan sećanjima iz života tih ljudi, a utiske koje svako od nas ponese gledajući u njih se ne mogu sakriti jer nam ti utisci sijaju u očima", rekao je on.

Slavica Pavlović koja se obratila u ime svih porodica objanila je da je deo njene životne priče oslikan na slici na kojoj je cveće koje je njen muž bacao iz aviona kada im se rodila prva ćerka.

"Pre trideset i jedne godine, dan pre rođendana naše nataše, rekao je da sigurno dolazi na njen rođendan. Nažalost, nije došao ni na taj, ali ni na jedan više rođendan. Nestao je sa šestoricom kolega i do danas ne znamo ništa o njemu", rekal je ona.

Naglasila je da se priče porodica nestalih možda razlikuju, ali da je tuga je ono po čemu se prepoznaju i razumeju.

"Danas vam ovde predstavlјamo naše najmilije, nestale u poslednjem ratu, koji su sa nama uvek. U našem srcu i uspomenama koje na njih nosimo. Voleli bismo da ih i vi upoznate. Oni nisu samo nestali u ratu, oni su naši muževi, deca, očevi, majke, sestre, braća. Nemojmo dozvoliti da se zaboravi da su živeli i da su voleli i da su ih voleli", poručila je Pavlović.

Crveni krst Beograd je u julu 2022. godine započeo pripreme za početak realizacije jednog izuzetno značajnog zadatka koji je okupio predstavnike petnaest porodica nestalih lica iz ratnih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije devedesetih godina koji žive u Beogradu.

Kako se navodi u saopštenju Crvenog krsta Beograd, izložba svojim umetničkim aspektom o nestalima govorimo kroz najlepše uspomene njihovih članova porodica i radove koje će posetioci moći u prostoru Pedagoškog muzeja da pogledaju u naredne dve nedelje.

Dodaje se da su sve zemlje koje je zadesila tragična sudbina ratnih razaranja i građanskih sukoba, među kojima je i Srbija, deo inicijative da se kroz umetnički izraz, a na osnovu priče najbližih članova porodica nestalih, govori o uspomenama i sećanjima na srećne trenutke i život iz perioda kada je čitava porodica bila na okupu.

Kako se ističe, ova izložba afirmiše postupak memorijalizacije koja ima za cilj da se podigne svest u zajednici i da se omogući prepoznavanje nevolja porodica i pomogne u postizanju najvažnijeg cilja i potrebe, a to je da se sazna gde su njihovi najmiliji.

U sukobima na prostoru bivše Jugoslavije evidentirano je više od 35.000 nestalih, a rešeno je nešto više od 25.000 slučajeva.

I dalje je nepoznata sudbina više od 8.500 osobs, dok u Srbiji 1.130 porodica i dalje iščekuje odgovor na pitanje gde su njihovi bližnji.

Otvaranju izložbe prisustvovale su i zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović i šef delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Jelena Stijačić.