18. jul 2023 13:32

Izložba "Umetnost i papir 2023" otvorena sinoć u Kulturnom centru Čačka

Izvor: TANJUG

podeli vest

Izložba "Umetnost i papir 2023" otvorena sinoć u Kulturnom centru Čačka

Foto: Bus plus produkcija

BEOGRAD - Izložba "Umetnost i papir 2023" otvorena je sinoć u Kulturnom centru Čačka, saopštili su organizatori.

Publika će biti u prilici da pogleda dve postavke - retrospektivnu izložbu najznačajnijih umetničkih dela stvorenih od recikliranog materijala, na kojoj će biti predstavljeno oko dve stotine dela iz 14 zemalja i još nekoliko stotina radova kroz foto i video prezentacije i postavku radova iz fundusa Međunarodnog festivala papira fondacije "Amateras" iz Sofije.

Jubilej - 30 godina manifestacije "Umetnost i papir", na kojoj je ove godine učestvovalo 318 umetnika iz 25 zemalja, obeležava se u sklopu programa "Čačanska rodna", prve Nacionalne prestonice kulture.

U sklopu manifestacije organizovana je i tribina "Umetnost i papir" sa gošćom Danielom Todorovom iz Bugarske.

Osnivač Međunarodnog simpozijuma "Umetnost i papir" je Božidar Plazinić, slikar iz Čačka.

Međunarodni simpozijum ove godine organizuje Centar za vizuelna istraživanja i razvoj vizuelne kulture "Krug", u saradnji sa Fabrikom hartije "Božo Tomić", u kojoj nastaju umetnička dela već 30 godina, Kulturnim centrom Čačka i Narodnim muzejom Čačak .

Na ovogodišnjem simpozijumu učestvuje više od 70 umetnika, od kojih polovina iz inostranstva.

Smotra umetnosti na papiru održava se u Čačku od 17. jula do 9. avgusta 2023. godine, obuhvata međunarodni simpozijum, radionicu za produkciju umetničkih dela, četiri događaja, veliki broj inostranih učesnika i nekoliko stotina artefakata.