31. januar 2024 16:21

Rekonstruisana zgrada predviđena za Muzej ćirilice u Bajinoj Bašti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Rekonstruisana zgrada predviđena za Muzej ćirilice u Bajinoj Bašti

Foto: Opština Bajina Bašta

BAJINA BAŠTA - Završena je rekonstrukcija zgrade nekadašnje škole u Rači predviđene za Muzej ćirilice, saopštila je danas Turistička organizacija "Tara-Drina" iz Bajine Bašte.

"Uz građevinske radove od podova, preko fasade do zamene krova i stolarije na starom objektu urađene su i nove vodovodne, kanalizacione i elektroinstalacije, uvedeno grejanje, nabavljena oprema za dojavu požara i zaštitu od njega", kaže se u saopštenju.

Radove okončane u decembru je u najvećoj meri finansiralo Ministarstvo kulture Srbije, kroz program „Gradovi u fokusu 2023“, kojim je Opštini Bajina Bašta za projekat "Dom ćirilice" opredeljeno 17 miliona dinara, kažr se u saopštenju.

Kako je navedeno, opština je obezbedila sredstva za pripremne radove i finansirala izradu neophodne projektne dokumentacije.

"Završena je prva faza izgradnje prvog srpskog Muzeja ćirilice, finansirana od države kao projekat nacionalne važnosti. Planirano je da predstojećim radovima Muzej dobija postavku i dodatne sadržaje i tako postane ključni deo kompleksa budućeg Doma ćirilice u Rači", kaže se u saopštenju.

Iz TO "Tara-Drina" su naveli da je Projektna dokumentacija za drugu fazu radova već spremna, pribavljene su sve potrebne dozvole i Opština Bajina Bašta je sa ovim projektom konkurisala kod Ministarstva kulture za nastavak finansijske podrške.

Kako je najavljeno, time bi "već tokom 2024. godine pored objekta Muzeja ćirilice mogao da bude izgrađen amfiteatar, tematski park sa info tablama i nabavljena potrebna oprema za sam Muzej".

Izgradnja prvog srpskog Muzeja ćirilice je početna faza u okviru planirane celine Doma ćirilice u Rači kod Bajine Bašte, čiji je cilj da bude nova kulturna institucija koja će čuvati i negovati ćirilicu, naveli su organizatori.