2. februar 2024 13:35

Izložba fotografija Davida Pužada od 8. februara u Institutu Servantes

Izvor: TANJUG

podeli vest

Izložba fotografija Davida Pužada od 8. februara u Institutu Servantes

Foto: PROMO

BEOGRAD - Izložba fotografija Davida Pužada "Slika i reč. Pariska stecišta" biće otvorena 8. februara (19:00) u galeriji Instituta Servantes, gde će trajati do 18. aprila, najavili su danas organizatori.

"Elegične, crno-bele prizore francuske prestonice, koje je svojim objektivom zabeležio Pužado, prate stihovi pesnika i pesnikinja različitih generacija sa španskog govornog područja", saopštili su iz Instituta Servantes.

Rodom iz Barselone, fotograf David Pužado je direktor festivala Beogradski mesec fotografije i kustos filmskog programa "Dani katalonskog filma", a organizatori ističu da njegovu izložbe čini više od 30 fotografija na poseban način povezanih sa 25 odabranih pesama.

Iz Servantesa su naveli da su "slike odabrale pesnike na osnovu njihovog lirskog glasa, što je dovelo do stapanja dva različita talenta i stvaranja novog umetničkog dela većeg dometa".

Kustoskinja i pesnikinja iz Barselone Monse Ordonjes je ocenila da novi projekat Pužada pruža uvid u evoluciju njegovih radova i suptilno otkriva umetnikov osobeni fotografski izraz".

"Fotografije odišu setom kojoj očito nije sklon, a crno i belo pretvaraju se u svetlost u gradu u kom slika okupana svetlošću neprestano privlači pogled", navela je Ordonjes.

Pužado je povezivao fotografiju i poeziju izložbama "Hajme Hil de Bijedma kroz fotografiju“ u Institutu Servantes u Beogradu i Budimpešti, kao i postavkom "Poezija i azuležo“, davši sliku portugalskoj poeziji, u saradnji sa Institutom Kamoeš i ambasadom Portugala.