6. februar 2024 20:09

Maja Gojković: Decentralizacija kulture strateški cilj kulturne politike Vlade Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Maja Gojković: Decentralizacija kulture strateški cilj kulturne politike Vlade Srbije

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO KULTURE/ Dario Konstantinović

VELIKA PLANA - Ministarka kulture Maja Gojković istakla je danas, na svečanosti povodom 75. rođendana Biblioteke "Radoje Domanović“ u Velikoj Plani, da je decentralizacija kulture jedan od čvrsto opredeljenih strateških ciljeva kulturne politike Vlade i resornog ministarstva, a da se na primeru ove ustanove može videti na koji način se stvaraju uslovi da kulturni sadržaji budu podjednako dostupni svim građanima Srbije.

"Intenzivno ulaganje države u proteklih deset godina u obnovu postojećih i izgradnju novih biblioteka, pozorišta, bioskopa, muzeja i galerija, arhiva i drugih ustanova kulture širom Srbije, rezultat je decentralizacije kulture, kao jednog od čvrsto opredeljenih strateških ciljeva kulturne politike Vlade i resornog ministarstva", rekla je Gojković.

Dodala je da i u Velikoj Plani, na primeru ove biblioteke, može da se vidi na koji način se stvaraju uslovi da kulturni sadržaji budu podjednako dostupni svim građanima Srbije, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Gojković je rekla da je kao ministarka kulture posebno ponosna što je pre pet godina ova biblioteka zajedničkim učešćem Ministarstva kulture i lokalne samouprave kompletno renovirana, prvi put od kada se nalazi u ovoj zgradi, namenski sagrađenoj 1981. godine.

Prema njenim rečima, dobijanjem moderno opremljenog i funkcionalnog smeštaja, kakav biblioteka koja nosi ime jednog od najvećih srpskih književnika i zaslužuje, ova ustanova zasijala je punim sjajem, što iznova potvrđuje koliko je za dobrobit građana važna saradnja svih nivoa vlasti.

Ministarka je istakla da je poboljšanjem kvaliteta usluge i digitalizacijom građe, dragoceno kulturno nasleđe postalo raspoloživo znatno širem krugu korisnika, tako da se s punim pravom može reći da Biblioteka danas služi na ponos stanovnika Velike Plane i čitavog Podunavskog okruga.

Podsećajući da Ministarstvo kulture pridaje veliki značaj razvoju bibliotečke delatnosti, Gojković je naglasila da su biblioteke i njihovi fondovi među najmoćnijim generatorima razvoja ličnosti i jedinstveni čuvari riznice znanja čitavog društva.

"Podrška Ministarstva bibliotekama prvenstveno se ogleda kroz kontinuirani otkup knjiga radi popunjavanja fondova i upoznavanja publike sa najnovijim izdanjima iz zemlje i sveta, kao i nabavkom savremene opreme", navela je ministarka i dodala da je to važno, ne samo za oblast kulture već i za čitavu državu, čemu svedoči i to što je nakon rekonstrukcije ovu biblioteku svečano otvorio predsednik Aleksandar Vučić.

Gojković je napomenula da je Velika Plana u delu Srbije sa izuzetno bogatom tradicijom i velikim brojem kulturno-istorijskih spomenika.

"Podrška države očuvanju tog dragocenog kulturnog nasleđa, kao i ulaganje u projekte u oblasti savremenog stvaralaštva, zajedno doprinose jačanju kulture i samim tim poboljšanju kvaliteta života u lokalnoj zajednici. To podrazumeva da budućim naraštajima u što boljem stanju predamo sve vredno što su nama preci ostavili, obogaćeno onim što danas stvaramo. Zato ćemo nastaviti marljivo da radimo na očuvanju naše bogate kulturne baštine, čiji važan deo je upravo bibliotekarstvo, kao i da dalje razvijamo savremenu umetničku scenu, i u Velikoj Plani, i u svim drugim mestima u Srbiji, naglasila je Gojković.

Kako je rekla, onoliko koliko je kultura važna za čitavo društvo, a svi znamo da je to neprocenjivo, toliko su knjige i čitanje značajni za razvoj i svest pojedinca.