8. april 2024 14:11

Izložba Prvi svetski rat iz kolekcije Dejana Kragića otvorena u Domu vojske

Izvor: TANJUG

podeli vest

Izložba Prvi svetski rat iz kolekcije Dejana Kragića otvorena u Domu vojske

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD, - Izložba "Prvi svetski rat iz kolekcije Dejana Kragića" otvorena je danas u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije, gde će trajati do 20. aprila.

Državni sekretar Ministarstva odbrane Srbije Nemanja Starović svečano je otvorio izložbu nastalu u saradnji Medija centra "Odbrana" i Udruženja građana Srpsko istorijsko nasleđe.

Kragić je osnivač i predsednik Srpskog istorijskog nasleđa, i njegovim višedecenijskim radom je stvorena zbirka koja govori o periodu od 1914. do 1918. godine, naveli su organizatori.

Starović je izrazio zahvalnost Srpskom istorijskom nasleđu na "čuvanju istorijskih istina o našem narodu", dodavši da "pojedini izloženi predmeti ne postoje čak ni u zvaničnim muzejskim zbirkama."

Izložbu čine naslovne strane novina, fotografije, dokumenti i drugi predmeti iz vremena Prvog svetskog rata.

Načelnica Galerije Doma vojske Jelena Knežević je navela da izložbu čini sedam celina - "Srbija i saveznici", "Savez centralnih sila", "Beograd pod okupacijom", "Crveni krst", "Srpski dani u Francuskoj", "Propaganda" i "Negovanje tradicije".

"Ovi predmeti su samo mali deo kolekcije Kragića, ali dovoljno vredni da zavrede pažnju. Kroz izložbenu postavku negujemo sećanje na sve učesnike rata, da ih nikad ne zaboravimo", istakla je Knežević.

Izložba je realizovana uz pomoć Istorijskog arhiva Grada Novog Sada, čiji je direktor Petar Đurđev istakao značaj saradnje državnih institucija sa kolekcionarima koji kao rodoljubi "neće prodati u inostranstvu nešto što je bitno za našu nacionalnu istoriju".

Kragić je povodom deset godina Srpskog istorijskog nasleđa podelio plakete počasnog članstva i medalje "Obilić".

Plaketu je u ime mandatara za sastav nove Vlade Srbije i dosadašnjeg ministra odbrane Miloša Vučevića primio Starović, a dobitnik je i savetnik ministra odbrane Nikola Banjac i mnogi drugi.