21. januar 2023 21:18

Otvoren peti Kineski festival svetla u Beogradu na vodi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Otvoren peti Kineski festival svetla u Beogradu na vodi

Foto: TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Kineski festival svetla 2023. u vidu raskošne izložbe po peti put je otvoren večeras u Beogradu na vodi, na Sava promenadi, ispred tržnog centra ''Galerija Belgrade'' i trajaće do 5. februara.

Radoznali posetioci uglavnom sa decom, posmatrali su sa velikom pažnjom veoma maštovitu i sadržajnu postavku, i slikali se ispred pravog spektakla, ograđenog prostora koji gleda na reku i Kulu Beograd.

 

Postavljeni su svetlosni lampioni kojima se tradicionalno obeležava proslava kineske Nove godine u Srbiji.

Ova manifestacija se realizuje na inicijativu svestranog muzičkog umetnika, multi-instrumentaliste Slobodana Trkulje, koji već godinama radi na kulturnoj razmeni Kine i Srbije.

Zapravo, Kineski festival svetla je večeras zasijao i obradovao decu i odrasle u dva grada - Beogradu i Novom Sadu.

“Ponosan sam i srećan što je ovaj festival postao tradicionalni i što već petu godinu zaredom uspevamo da na ovaj način prikažemo lepotu kineske tradicije, i unesemo malo svetlosti i radosti u svakodnevnicu", poslao je pismenu poruku muzičar Trkulja, koji je ostao u Novom Sadu da prisustvuje vizuelnom programu kakav je Kineski festival svetla.

"U svetlosnim lampionima uživaju sve generacije, zanimljivi su pođednako i mališanima i starijima. Svake godine je zabeležena velika posećenost, te verujem da će tako biti i ovog puta. Prošetajte sa najmilijima, razgledajte, uživajte i slobodno se fotografišite", zapisao je Trkulja.

Tako će do 5. februara na Sava promenadi u prestonici Srbije i u Limanskom parku Novog Sada biti postavljeni čuveni svetlosni lampioni.

I ove godine na festivalu će zasijati različite instalacije koje predstavljaju duh tradicije i simbolike drevne Kine kao što su životinjsko carstvo, zmajevi, magični jeleni, čudnovate ribe, afričke životinje.

Ulaz na Kineski festival svetla za sve posetioce u oba grada je besplatan.

Na izložbi festivalu se mogu videti lopte, kugle, lokvanji, lotosovi, veike ribe, izuzetna svetlosna instalacija vaze sa cvećem koje u obliku duge izlazi iz nje.

Naravno, tu su i nezaobilazna dva gigantska zmaja, kao simboli Kineske nove godine, a između njih je privlačna vatrena fontana, i na izložbi se nalazi cveće u kuglama, visoke i manje svetleće pečurke.

Glavna atrakcija je nesumnjivo čudesni bajkoviti životinjski svet, Zoološki vrt ili rezervat - žirafa sa šarenim tufnama, ružičasti lav, tigar, zebra sa plavo belim prugama, košute i jeleni sa svetiljkama, zaljubljeni parovi paunova i fazana, plavi i šareni nosorozi, i žabe u svom svetu bara i močvara sa lokvanjima.