24. januar 2023 16:12

Objavljene nominacije za Oskara: "Elvis" i "Avatar: Put vode" favoriti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Objavljene nominacije za Oskara: "Elvis" i "Avatar: Put vode" favoriti

Foto: Shutterstock.com/LanKS, ilustracija

LOS ANĐELES - Američka filmska akademija saopštila je danas nominovane za nagrade Oskar koje će biti dodeljene 95. put 12. marta na svečanosti u Los Anđelesu.

Na kratkoj svečanosti proglašenja nominacija voditelji Riz Ahmed i Alison Vilijams su soapštili da se za najbolji film takmiče "Na zapadu ništa novo", "Avatar: Put vode", "Duhovi ostrva", "Elvis", "Sve u isto vreme", "Fabelmanovi", "Tar", "Top gan: Maverik", "Trougao tuge" i "Žene govore".

Za najboljeg reditelja nominovani su Martin Mekdona za "Duhove ostrva", Danijel Kvan i DAnijel Šajnert za "Sve u isto vreme", Stiven Spilberg za "Febelmanove", Tod Fild za "Tar" i Ruben Ostlund "Trougao tuge".

Oskara za najbolju mušku ulogu mogu dobiti Ostin Batler za "Elvisa", Kolin Ferel u "Duhovima ostrva", Brendan Frejzer u "Kitu", Pol Meskal za "Aftersun" i Bil Naji u "Živeti".

Nominovane za najbolju žensku ulogu su Kejt Blančet u filmu "Tar", Ana De Armas u "Plavuši", Andria Rajzboro za "To Leslie", Mišel Vilijams u "Febelmanovima" i Mišel Jo u "Sve u isto vreme".

Oskara za najbolju sporednu mušku ulogu mogu dobiti Brendan Glison i Beri Kjogan za "Duhove ostrva", Brajan Tajri Henri za "Causeway", Džad Herš u "Fabelmanovima" i Ki Hui Kvan za "Sve u isto vreme".

Za najbolju sporednu žensku ulogu nominovane su Anđela Baset za film "Crni panter - Vakanda zauvek", Hong Čau u filmu "Kit", Keri Kondo "Duhovi ostrva", kao i Džejmi Li Kerti i Stefani Šu za "Sve u isto vreme".

Za najbolji strani film nominovani su nemački "Na zapadu ništa novo", argentinski "Argentina,1985", belgijski "Blizu", poljski "EO" i irska "Tiha devojka".

Za najbolji scenario nominovani su Mekdona za "Duhovi ostrva", za "Sve u isto vreme" Kve i Šajnert, Spilberg i Toni Kušner za "Fabelmanove", Fild za "Tar" i Ostlund za "Trougao tuge".

Za najbolju muziku nomonovani su "Na zapadu ništa novo", Babilon", "Duhovi ostrva", "Sve u isto vreme" i "Fabelmanovi".

Saopštene su i nominacije i u ostalim kategorijama među kojima su za najbolji dokumentarni film, najbolji kratki dokumentarni film, za montažu, vizuelne efekte, filmsku fotografiju i druge.