28. januar 2023 22:05

U Kinoteci premijerno prikazana restaurirana verzija filma “Pas koji je voleo vozove”

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Kinoteci premijerno prikazana restaurirana verzija filma “Pas koji je voleo vozove”

Foto: Tanjug video

BEOGRAD – Antologijski domaći film „Pas koji je voleo vozove“ Gorana Paskaljevića, prema scenariju Gordana Mihića, nakon što je digitalno restauriran u okviru projekta “A1 Kinoteka”, premijerno je prikazan večeras u Jugoslovenskoj kinoteci.

Film je premijerno izveden 1977. godine, a osim Svetlane Bojković u ulozi anti-junakinje Mike, bivše robijašice u bekstvu, uloge su pored ostalih tumačili Velimir Bata Živojinović, Irfan Mensur, Pavle Vuisić, Danilo Bata Stojković i Dušan Janićijević.

Svetlana Bojković je za glavnu žensku ulogu osvojila prestižnu nagradu Zlatna Arena na festivalu u Puli 1978. godine.

Muziku je komponovao Zoran Hristić jedan od najznačajnijih srpskih autora savremene i primenjene muzike.

"Pas koji je voleo vozove" nalazi se na listi 100 nsrpskih filmova iz perioda od 1911. do 1999. godine koje je Jugoslovenska kinoteka 2016. godine proglasila za kulturno dobro od velikog značaja.

Jedan od najznačajnijih srpskih domaćih reditelja, Goran Paskaljević, kroz ovaj film gradi univerzalnu priču o potrazi za slobodom, kroz lik devojke Mike koja na svom putu upoznaje bivšeg filmskog kaskadera, sada cirkuzanta na rodeu sa konjima i magarcem, i naivnog, simpatičnog mladića koji veruje u prijateljstvo i ljubav, a traži izgubljenog psa po vozovima.

Ta tri vodeća lika, kroz susrete i rastanke, pripovedaju priču o ljudskom traganju za slobodom i idealnim svetom koje sa sobom nosi i mnoga razočarenja i padove.

Ovo je 27. film koji je digitalno restauriran u odeljenju za digitalizaciju i digitalnu restauraciju Arhiva Jugoslovenske kinoteke, u okviru projekta "A1 Kinoteka" .

Projekat od 2017. godine zajednički realizuju Jugoslovenska kinoteka i kompanija A1 Srbija i ima jasan cilj da omogući televizijsko i bioskopsko prikazivanje poznatih filmskih naslova, kao i da ih sačuva za buduće generacije.