1. februar 2023 17:54

Sutra počinje Međunarodni festival dokumentarnog filma DOK #5 u Mts Dvorani

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sutra počinje Međunarodni festival dokumentarnog filma DOK #5 u Mts Dvorani

Foto: Filip Olćan

BEOGRAD - Projekcija filma "Moj prijatelj Tomi" otvoriće sutra uveče Međunarodni festival dugometražnog dokumentarnog filma DOK #5 u Mts Dvorani,

DOK festival nastao je sa idejom da publici ponudi najnovija ostvarenja iz oblasti dokumentarnog filma.

Na konferenciji za medije održanoj u mts Dvorani prisutnima su se obratili Igor Toholj, umetnički direktor festivala i ekipa filma "Moj prijatelj Tomi".

Umetnički direktor festivala je povodom ovogodišnjeg izdanja DOK #5 rekao da je festival je u programskom smislu koncipiran kao jedna vrsta preseka aktuelne produkcije dugometražnog dokumentarnog filma.

"U programu imamo sve pojavne oblike današnjeg dokumentarizma od dokumentarnih portreta, eseja do angažovanih dokumentaraca na razne goruće teme koje su univerzalne za ceo svet. Jedna od karakteristika festivala je da već drugu godinu imamo žiri publike i glasove publike kao dva relevantna činioca na osnovu kojih filmovi u takmičarskoj konkurenciji dobijaju nagrade" rekao je Toholj.

"Posebna čast mi je da film "Moj prijatelj Tomi" otvara festival, kao i to da ćemo imati svetsku premijeru filma "Mavena" autora Andrije Lekića (koprodukcija Crne Gore i Srbije). U glavnom takmičarskom programu, pored filmova o princezi Dajani, Sezariji Evori i Džoniju Depu prikazaćemo nekoliko angažovanih dokumentaraca. Izdvojio bih grčki film "Bez doma", ostvarenje Feministički odgovor Mari Peren rediteljke iz Francuske, i jedan šokantan dokumentarac "Lov na kitove". Dva filma tematizuju Holivud, to su "Predstave rata" o skrivenoj ulozi CIA u produkciji holivudskih filmova i film "Delovi tela" koji otkriva mizogenu stranu Holivuda kada je u pitanju tretman glumica u filmovima. Ono što je meni, kao i bioskopskom gledaocu jako važno jeste da se projekcije odigravaju u jednoj od najboljih projekcionih sala Srbiji, u pitanju je Sala 6 u mts Dvorani" istakao je Toholj.

Nem Stanković, kanadski reditelj srpskog porekla kaže da mu je velika je čast što mu se film prikazuje na DOK festivalu.

"Obožavam Beograd i Tomiju već 13 godina pričam o našoj zemlji. Tomi zna dosta o srpskoj kulturi i bio mu je san da vidi Srbiju, a bili smo i na košarkaškoj utakmici. Tomi i ja smo se upoznali na jednom od najboljih fakulteta za film i televiziju u Torontu. Mislio sam da je profesor jer je bio stariji od mene, a onda sam saznao da je student isto kao i ja (bila mu je ovo peta diploma). U toku studija ostajali smo celu noć na fakultetu, a on je već u 11 odlazio. Tada sam znao da je dosta drugačiji od nas. Kad sam ga bolje upoznao rešio sam da snimim film o njemu i da ga povedem na put ka punoletstvu po celoj Americi" rekao je Stanković.

Tomi Li (Tommy Lee) protagonista filma "Moj prijatelj Tomi" zahvalio se organizatorima što su njegov film pozvali na festival

"Znam dosta o kulturi, istoriji i sportu vaše zemlje. U početku nisam hteo da se snimi film o meni jer potičem iz veoma tradicionalne porodice, ali Nem je bio dosta uporan. Veoma sam se dvoumio i onda sam odlučio da mu kažem “da”. Ono što mi je film doneo jeste da sam saznao dosta o sebi i moj odnos sa porodicom, posebno sa ocem se veoma produbio. Nem je imao viziju koja mi je dosta toga dobrog donela" kazao je Tomi Li.

Festival traje do 5. februara.