2. februar 2023 20:20

Festival dokumentanog filma DOK #5 otvoren u MTS Dvorani

Izvor: TANJUG

podeli vest

Festival dokumentanog filma DOK #5 otvoren u MTS Dvorani

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Međunarodni festival dokumentarnog filma "DOK #5" otvoren je večeras u beogradskoj MTS dvorani evropskom premijerom ostvarenja "Moj drug Tomi", kanadskog reditelja Nema Stankovića.

DOK fest su svečano otvorili Stanković, koji je poručio da je "velika čast premijera u Beogradu", i protagonista njegovog filma Tomi Li izjavom da voli "Srbiju, Beograd i ćevape".

Stankovićev dokumentarac prikazuje istinitu priču o 40-godišnjem Liju, koji živi sa veoma strogim i religioznim roditeljima iz Koreje, i nikada nije kuvao, bio na ljubavnom sastanku, poljubio devojku i ne poseduje račun u banci.

Kada njegov najbolji prijatelj Nem odluči da Tomija odvede na epsko putovanje otkriva se čitav svet napetosti, strahova i trauma iz prošlosti.

"Moj prijatelj Tomi" je prikazan u takmičarskoj selekciji "Enter DOK", u okviru koje biće dodeljene nagrada publike i nagrada žirija publike, kog čini tri ljubitelja filma koji glasaju za najbolji debitantski film.

Umetnički direktor festivala Igor Toholj je rekao da se nada da će glasati za favorite i da će svako naći nešto po svom ukusu u programu festivala.

Peto izdanje DOK festa trajaće do 5. februara u MTS dvorani, gde posetioci mogu pogledati program koji ide od filmskih portreta Sesarije Evore, Džonija Depa i princeze Dajane do razotkrivanja tajni Holivuda i inovativnih izraza u domaćem dokumentarnom filmu.

Direktor MTS dvorane Igor Stanković je ocenio da je DOK "najbolji festival dokumentarnog filma u Beogradu", da drugi imaju dužu tradiciju, ali da je ovo na početku godine "sublimacija najboljeg dugometražnog dokumentarnog filma".