13. oktobar 2023 16:13

Švedski dokumentarac "Bez pravila" u programu festivala "Slobodna zona"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Švedski dokumentarac "Bez pravila" u programu festivala "Slobodna zona"

Foto: Shutterstock.com/Fer Gregory, ilustracija

BEOGRAD - Festival angažovanog filma Slobodna zona najavio je danas da će se od 31. oktobra do 5. novembra u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, među 63 ostvarenja naći filmovi koji ulivaju nadu, kakvi su švedski dokumentarac "Bez pravila” i hrvatski "Snajka: Dnevnik očekivanja".

U "Bez pravila" Fredrik Gerten istražuje pod kojim uslovima se mogu desiti pozitivne promene, uprkos iskvarenom društvenom uređenju sklonom kleptokratiji i korupciji, dok je u "SNajka: Velika očekivanja" rediteljka Tea Vidović Dalipi deset godina snimala dokumentarac o sopstvenom životu i braku sa Mirsadom, Romom sa Kosova, kaže se u saopštenju.

Slobodna zona je podsetila da je "Neizbrisiva sećanja" rediteljke Maite Alberdi nagrađen za najbolji svetski dokumentarac na Sandens festivalu, a govori o novinaru koji je život posvetio misiji da se zlodela diktature genrala Pinočea u Čileu ne zaborave, a danas pokušava očuvati soptsveni identite usled Alchajmerove bolesti.

Film "Radikalno” je zasnovan na istinitoj priči, a najpoznatiji meksički glumac Euhenio Derbes igra nastavnika osnovne škole u Matamorosu, smeštene pored jedne deponije blizu granice sa SAD, dok je komedija "Severnjačka uteha” prvi film na engleskom Hafstajna Gunara Sigurdsona, o ljudima koji idu na grupnu terapiju zbog straha od letenja.

Rediteljka i vizuelna umetnica Fiona Tan, Indonežanka iz Australije, u "Draga Fiona" donosi "svojevrstan audiovizuelni tok svesti koji otkriva supilne veze između slike i zvuka, Holandije i Indonezije, trgovine i kolonijalizma, oca i ćerke", kaže se u saoštenju.

Kako je najavljeno, 19. Slobodnu zonu će 31. oktobra (19:00) svečano otvoriti dobitnik Srebrnog lava u Veneciji film "Zlo ne postoji” Rjusukea Hamagučija u MTS dvorani, a na zatvaranju 5. novembra u Sinepleks (Cineplexx) Galeriji je premijera kratkometražnog vesterna Pedra Almodovara "Čudna strana života”, sa Itanom Hokom i Pedrom Paskalom.

Festival su podržali su potprogram MEDIA programa Kreativna Evropa, Ministarstvo kulture Srbije, Rekonstrukcija Ženski fond, Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada, Filmski centar Srbije i Francuski institut.