3. april 2024 12:17

Jugoslav Pantelić: Veljko Bulajić je bio simbol glavnog toka jugoslovenske kinematografije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jugoslav Pantelić: Veljko Bulajić je bio simbol glavnog toka jugoslovenske kinematografije

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke rekao je Tanjugu da je Veljko Bulajić je svojim najpoznatijim filmovima obeležio jednu epohu i postao simbol glavnog toka jugoslovenske kinematografije prema kome su se određivali svi kako oni koji su taj tok sledili, tako i oni koji su išli mimo njega, povodom smrti slavnog reditelja.

Veljko Bulajić, jedan od najvećih filmskih reditelja sa naših prostora, preminuo je u 97. godini.

Kako je Pantelić istakao Bulajić je imao "istančan osećaj da prepozna važnu temu i da je filmski uobliči u komunikativnu formu, a njegov opus zaslužuje da se sagleda i izvan uobičajenih interpretacija"

Prvi dugometražni igrani film "Vlak bez voznog reda" (o posleratnim migracijama stanovništva) snimio je 1959. godine.

Delo je nagrađeno s dve "Zlatne arene" i nagradama "Slavica" i "Jelen" u Puli, te Nagradom grada Zagreba.

Sledi film "Rat" (1960), vizija ratne katastrofe, nagrađen Zlatnom i Srebrnom arenom u Puli.

Veliki uspeh Bulajić postiže filmom "Uzavreli grad" (1961), o životu u novom industrijskom centru, nagrađenom takođe Zlatnom arenom u Puli.

Kozara, Vlak bez voznog reda, "Atentat u Sarajevu" zajedno s "Bitkom na Neretvi" na vrhu su liste najgledanijih filmova u bivšoj Jugoslaviji.

Veljko Bulajić dobitnik je nagrada Zlatni Lav u Veneciji, Zlatna Nimfa u Monte Karlu, nagrade za režiju u San Sebastijanu i Nju Delhiju, Zlatne medalje na Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi, međunarodne nagrade kritike Cidalc, nagrade Zlatni klas za najbolji film u Valjadolidu, nekoliko nagrada publike te još neke druge.