3. april 2024 11:26

Ivan Karl: Filmovi Veljka Bulajića su ulaznica za enciklopedije kinematografije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ivan Karl: Filmovi Veljka Bulajića su ulaznica za enciklopedije kinematografije

Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

BEOGRAD - Veljko Bulajić je nadživeo državu u kojoj je bio reditelj odabran i povlašćen da svojim autorskim pristupom ovekoveči i dočara prelomne trenutke Drugog svetskog rata na ovim prostorima koji su utrli put stvaranja socijalističke Jugoslavije, rekao je za Tanjug Ivan Karl v.d. direktora Filmskog centra Srbije povodom smrti jednog od najvažnijih jugoslovenskih reditelja.

U nizu filmova te epohe i ideologije, poput "Kozare" i "Velikog transporta", najveći trag je ostavila "Bitka na Neretvi".

Taj monumentalni film spektakl kad se zanemari ideološka podloga, ostaje kao jedan od najvećih, najsloženijih i najskupljih projekata svih vremena.

Pravljen je po holivudskom kalupu uz zvezdana glumačkih imena i plakat koji je nacrtao Pikaso, a sve sa zadatkom da na svetskom tržištu napravi rezultat.

"Neretva" je bila najprodavaniji jugoslovenski film sa nominacijom za Oskara i da je jedini u Bulajićevoj biografiji koja je počela "Vlakom bez viznog reda" a iznedrila i "Sarajevski atentat" bio bi dovoljan da mu garantuje ulazak u anale i sve enciklopedije naše i svetske kinematografije.