7. decembar 2023 13:39

Javno čitanje komada "Devojke" biće održano 9. decembra u Muzeju afričke umetnosti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Javno čitanje komada "Devojke" biće održano 9. decembra u Muzeju afričke umetnosti

Foto: Muzej afričke umetnosti

BEOGRAD - Javno čitanje komada "Devojke“ književnice iz Malija Salimate Togore biće održano 9. decembra (19:00) u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu (MAU), najavili su danas organizatori.

Čitanje komada biće izvedeno u okviru programa "Demilitarizacija drame“ Seoskog kulturnog centra Markovac, u režiji Anđelke Nikolić, u saradnji sa Puls teatrom Lazarevac i MAU, uz slobodan ulaz za posetioce uz prethodno prijavljivanje, kaže se u saopštenju.

Kako je navedeno, drama "Devojke“ izvorno je napisana na francuskom jeziku, do sada neobjavljivana i neprevođena, a izvedena je jedino u okviru scenskih čitanja posvećenih dramaturgiji frankofone Afrike u okviru Avinjonskog pozorišnog festivala.

Iz MAU ističu da "drama obrađuje naizgled nepolitička pitanja - tematiku porodičnog, bračnog, ljubavnog i seksualnog života savremenih afričkih žena".

"No, ispod vrcavosti i duhovitosti koje podsećaju na sitkom sakrivena je kritika patrijarhalnih obrazaca, naročito onih čijem preživljavanju i širenju možda i nesvesno doprinose žene same - očigledno na svim kontinentima", kaže se u saopštenju.

Togora je spisateljica i dramaturškinja iz Malija, poznata po svom angažovanom pisanju, u okviru kojeg istražuje teme kao što su položaj žena, društvene nepravde, kulture i običaji Malija.

Njene pesme objavljene su u Antologiji malijske poezije 2013. godine, objavila je 2022. zbirku pesama "Ni anđeo ni đavo, samo Žena”, a pored književne karijere, Togora radi kao koordinatorka projekta u Unesku u Bamaku.