19. mart 2024 21:45

Predstavljena knjiga "Umetnost interpretacije" pijaniste Aleksandra Serdara

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predstavljena knjiga "Umetnost interpretacije" pijaniste Aleksandra Serdara

Foto: Shutterstock.com/Nomad_Soul, ilustracija

BEOGRAD - U Beogradu je večeras predstavljena monografija "Umetnost interpretacije" pijaniste i profesora Aleksandra Serdara, a on je tom prilikom istakao da je njom želeo da ispriča sve što je naučio tokom života u muzici i ono čemu podučava studente 25 godina.

"Umetnici jesu talentovani i originalni. Motiv pisanja knjige je lične prirode. Želeo sam na jednom mestu da imam čitavu sistematizaciju svega onoga što znam i što prenosim mojim studentima. Suština naše profesije u muzici danas jeste tehnologija, kako se ona razvija i primenjuje", rekao je Serdar.

Šef katedre za klavir na Fakultetu muzičkih umetnosti Branko Penčić ocenio je da Serdarova knjiga predstavlja sve elemente za dobro tumačenje muzičkog mišljenja i da može da se tumači kao "udžbenik za mlade pijaniste, ali istovremeno za već afirmisane muzičare i pedagoge".

Urednik izdanja Ivana Medić rekla je da je Serdar veoma samokritičan i da je stalno sređivao i dorađivao rukopis.

"Ova knjiga je veoma dragocena i za mene", navela je Medić i dodala da Serdar nije nimalo škrt ni zatvoren u deljenju znanja, već naprotiv, želi da široko poklanja drugima svoja saznanja i iskustva, posebno studentima sa različitih akademija.

Knjiga je objavljena u izdanju kuće "Čigoja štampa" i Muzikološkog instituta SANU.