30. januar 2023 21:59

U MTS Dvorani održan koncertni spektakl “Lords of the Sound - Muzika Hansa Cimera”

Izvor: TANJUG

podeli vest

U MTS Dvorani održan koncertni spektakl “Lords of the Sound - Muzika Hansa Cimera”

Foto: Shutterstock.com/Nenad Nedomacki, ilustracija

BEOGRAD - Međunarodni koncertni spektakl “Lords of the Sound - Muzika Hansa Cimera” premijerno je izveden u Beogradu večeras u dva termina na sceni Mts Dvorane, kao posveta čuvenim filmskim hitovima slavnog nemačkog kompozitora.

Solisti su bili Margarita Meleško i Jaroslav Radionenko, dok je dirigent Šahrok Fatah Aiminzade, uz Ukrajinski simfonijski orkestar.

Publika je tako slušala svoje omiljene filmske numere iz mnogih antologijskih ostvarenja - ''Gladijator'', ''Početak'', ''Pirati sa Kariba'', ''Dina'', ''Spajdermen 2'', ''Dark Knight'', ''Interstellar'', '''Šerlok Holms'', ''Perl Harbor'', ''Spirit'', ''Wonder Woman'', ''Madagaskar'', “Kralj lavova”, i druge.

Ogroman uspeh koncerata orkestra “Lords of the Sound” u kombinaciji sa najboljim kompozicijama Hansa Cimera nudi publici veoma zanimljivo multimedijalno iskustvo, jer su sve vreme na velikom platnu emitovani video radovi koji prikazuju animirane ilustracije tih velikih hit filmova Holivuda ili neke prizore umetničke apstrakcije.

Osim toga, skoro pred svaku kompoziciju vokalno-instrumentalnog gala koncerta, gledaoci su mogli da slušaju naraciju Hansa Cimera, sa njegovim fotografijama, koji je uvodio publiku u svoj život i stvaralaštvo.

Tako je nemački kompozitor otkrio da kao sasvim mali u svojoj porodici nije imao televizor, ali je zato bilo klavira koji mu je veoma značio, te je veoma rano krenuo da svira i stvara muziku i uvideo kakva čuda mogu uz ovaj instrument da nastaju.

Umetnik je dalje pripovedao da uvek u svim kompozicijama postoji deo njegove ličnosti, ne može tek tako da samo stvara po poružbini kao mašina, i voli da daje sebe u tim delima.

Koncert vizualne atraktivnosti pruža atmosferu prave fantazije, bajke, uz simfonijski zvuk poznatih filmskih numera, skoro i energije žestokog rok benda.

Spektakl je priredio živopisne vizuelne efekte, vokalne deonice solista i hora, pozitivnu i snažnu dinamiku celog orkestra.

Publika je aplauzom nagradila Margaritu Meleško i Jaroslava Radionenka.

Dirigent Šahrok Fatah Aiminzade u jednom trenutku pred kraj koncerta je animirao publiku većim delom putem pantomime, odnosno davao im je uputstva i edukaciju znakovnim putem kako da tapšu uz ritmove pojedinih melodija.

Kad je bio nezadovoljan tim aplauzima jer se ne poklapaju sa kompozicijom, duhovito je negodovao, teatralno vrteo glavom i vraćao auditorijum da ponove kako treba.

Ciklus filmskih numera mogao se podeliti u nekoliko celina kroz skoro puna dva sata programa, tako da je Cimer prezentovao triptih animiranih hitova - "Madagaskar'', “Kralj lavova”, ''Spirit'', kao i serijale o super herojima - ''Spajdermen 2'' Sema Rejmija, film o Betmenu "Mračni vitez" (Dark Knight) Kristofera Nolana, '"Čudesna žena" (Wonder Woman) Peti DŽenkins, ili novija verzija o Supermenu - "Čovek od čelika" (Man of Steel) Zeka Snajdera.

"Nikada u životu nisam imao pravi posao. Uvek je tu bila samo muzika. Imate pred sobom beli papir i na njemu nešto treba da stvorite, što je pođednako uzbudljivo i zastrašujuće. I tako vi završite jednu kompoziciju, i ubrzo nakon toga krenete da stvarate nešto novo, i tako stalno ukrug", govorio je Cimer sa ekrana u snimljenoj poruci.

Publika se prepustila i žanru naučne fantastike vizionara Kristofera Nolana - "Početak" (Inception), “Međuzvezdani” (Interstellar'), kao i novi budući serijal "'Dina'' (2021) prema istoimenom romanu Frenka Herberta, reditelja Denisa Viljeneva.