22. mart 2023 06:46

U Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu dodeljene nagrade "Muzika klasika" za 2022. godinu

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu dodeljene nagrade "Muzika klasika" za 2022. godinu

Foto: TANJUG/JELENA SAVIĆ

BEOGRAD - Dodela godišnjih nagrada revije "Muzika Klasika" za 2022. godinu održana je u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu.

Prestižna nagrada „Muzika Klasika“, ustanovljena je 2010. godine, kada je izašao prvi broj istoimene revije, a osmišljena je kao priznanje domaćim umetnicima, ansamblima, festivalima, izdavačima, kritičarima, muzičkim institucijama i medijima, koji su u okviru kalendarske godine ostavili najznačajniji trag na domaćoj muzičkoj sceni.

Direktor agencije "Muzika Klasika" i cele nagrade Predrag Mitrović istakao je da je klasična muzika definitivno zapostavljena danas, te da se u ime ove nagrade trude već više od decenije da klasika dobije svoje zasluženo mesto u kulturi Beograda i Srbije.

Ove večeri spomenuta nagrada je bila dodeljena 11. put, za one najbolje pojedince, ansamble ili institucije za prethodnu godinu.

Pijanista Miloš Mihajlović (45) iz Niša, dobitnik je ove nagrade kao Najbolji muški izvođač, dok je sopran Sonja Šarić proglašena za Najboljeg ženskog izvođača za 2022. godinu.

Miloš Mihajlović je pijanista i profesor klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu,

potiče iz muzičke porodice, i dobitnik je nagrade "Emil Hajek" za najtalentovanijeg mladog pijanistu i nagrade iz fonda Olge Jovanović (za najperspektivnijeg mladog pijanistu). Od novembra 2005. godine zaposlen je kao docent na FMU, i 2014. prelazi u zvanje vanrednog profesora.

Učestvovao je na važnim festivalima u Srbiji: BEMUS, Nimus, "Mokranjčevi dani". Solistički i sa mnogim orkestrima, nastupao je u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Italiji, Španiji, Grčkoj, Poljskoj, Bugarskoj, Rusiji, Australiji.

Sopran Sonja Šarić, rodom iz Sombora, talentovana operska solistkinja, učestvovala na festivalu SOMUS u rodnom gradu.

Ona je proglašena najboljom operskom pevačicom na međunarodnom takmičenju u Budimpešti i osvojila je veoma prestižnu nagradu "Eva Marton" - prvo mesto i nagradu publike.

Broj članova žirija nagrade "Muzika klasika" svake godine varira, a uvek su u pitanju vrhunski i kompetentni stručnjaci, navedeno je večeras tokom svečane ceremonije dodele nagrada.

Tako je Najbolji mladi izvođač, prema oceni žirija - talentovani violončelista Vuk Ovaskainen, student FMU u Beogradu. Laureat je takmičenja „Petar Konjović“, „Dušan Protić“, „Mocart“ u Kvinto Vićentinu u Italiji, kao i na Republičkim takmičenjima (2010, 2012, 2014, 2016).

Na smotri talenata u Sremskim Karlovcima 2011. godine izabran je za najtalentovanijeg mladog čelistu u Srbiji. Dobitnik je i nagrada na međunarodnim takmičenjima „Talenti Evrope“ u Slovačkoj, „Heran“ u Češkoj, i „Licen“ u Austriji. Održao je oko 30 solističkih koncerata u najznačajnijim koncertnim salama u Beogradu, kao i u Viteskoj sali u Ljubljani (Slovenija). Nastupao je takođe na festivalima „Čelo Fest“, „Artlink“, „BUNT“ i „Šopen fest“ u Beogradu, kao i na „Ljubljanskom festivalu“ u Sloveniji. Nastupao je sa „Artlink virtuozima“ i „Zemunskim kamernim orkestrom“ i dobitnik je nagrade „Artlink“ (2017) za najperspektivnijeg mladog muzičara Srbije. Akademici Dejan Despić i Ivan Jevtić komponovali su i posvetili mu svoja dela za solo violončelo.

Najbolji kompozitor je Veljko Nenadić, za uspehe u prethodnoj godini, naveo je žiri.

Još dok je bio na klavirskom odseku u srednjoj muzičkoj školi „Kosta Manojlović“ u Smederevu, Veljko Nenadić je na sebe skretao pažnju ne samo svirkom, već i zanimljivim kompozitorskim radovima. Studije kompozicije pohađao je na FMU u klasi čuvene i prerano preminule Isidore Žebeljan, kada su mu se otvorili novi muzički horizonti. Nagrade je osvajao na svakom takmičenju na kom se pojavio, a jednu od značajnijih mu je, za kompoziciju "Tri haiku", dodelio čuveni filmski autor Enio Morikone na „Šestom Internacionalnom takmičenju horskih kompozicija“ koje nosi njegovo ime. Na Internacionalnom festivalu mladih kompozitora u Kragujevcu, posvećenom njegovoj profesorki Isidori Žebeljan, među 50 učesnika iz celog sveta, osvojio je drugo mesto sa kompozicijom "Strip". Poslednji uspeh je imao na velikom takmičenju "Bartok World Competition" u Budimpešti, gde je pobedio kokurente iz 30 zemalja sa blizu 100 kompozicija.

Najbolji kompozitor primenjene muzike je izabran prema glasovima stručnog žirija - Vladimir Tošić, za muziku serijala “Superheroji medijske pismenosti” Obrazovno-naučnog programa RTS-a.

Orkestar godine je sastav “Gudači Sv. Đorđa” povodom velikog jubileja - 30 godina postojanja. Osnovani su 1992. godine na inicijativu grupe bivših učenika Škole za muzičke talente iz Ćuprije i profesora Petra Ivanovića, a do danas su u tom orkestru svirale mnoge generacije značaunih umetnika.

Tri decenije karijere su obeležili na koncertu sa violinistom Jovanom Kolundžijom, krajem decembra 2022. u velikoj sali Kolarčeve zadužbine, ali je tada njihov umetnički direktor i dirigent Srboljub Srba Dinić bio sprečen da nastupa.

Imaju blizu 2.000 koncertnih nastupa u zemlji i inostranstvu, a njihov repertoar obuhvata dela iz različitih stilskih epoha – od baroka do savremene muzike. Redovno izvode i kompozicije srpskih autora, a nagradu je primila direktorka ansambla Mina Mendelson, doktor umetnosti i profesor violine.

Izdavač godine je Muzikološki institut SANU, i nagradu je primila direktorka Katarina Tomašević.

Za koncert 2022. godine priznanje je osvojio Akademski hor “Collegium musicum” za veče “Tragovi iz sazvežđa Regula”.

Akademski hor Collegium Musicum osnovan je 1971. godine na inicijativu profesora Vojislava Ilića i čine ga studentkinje FMU u Beogradu. Od osnivanja je dirigent hora bila čuvena Darinka Matić Marović, profesor emeritus Univerziteta umetnosti u Beogradu, te je koncert bio posvećen njoj usled iznenadnog večnog odlaska.

I ova nagrada joj je posvećena, kako je istakla dr um Dragana Jovanović, docent na Katedri za dirigovanje FMU u Beogradu, koja je od 1999. godine bila angažovana kao asistent dirigenta, i od 2002. i kao dirigent ovog hora. Preko 300 studentkinja FMU bile su članice ovog ansambla i do sada je hor imao preko 3000 koncerata širom zemlje i sveta.

Knjiga godine je “Udruženje kompozitora Vojvodine - 50 godina postojanja”, izdavača Udruženje kompozitora Vojvodine, čiji su autori - Ira Prodanov, Nemanja Sovtić, Milan Milojković.

Najbolji CD godine je “Od zlata jabuka”, Radio Beograda 2, preko 60 kompozicija objavljeno - svirala u muzičkoj tradiciji Srbije, autori su potpisani - Dušan Antić, Stefan Radovanović, Veljko Petronijević, Miljan Toković, a nagradu je primila Dragana Marinković.

Festival 2022. godine je proglašen - “Roši fest” internacionalni muzički festival, inspirisan stvaralaštvom značajnog evropskog kompozitora, neobične životne priče i stvaralačkog opusa, Salomona Rosija (1570-1650). Rosijev opus je jedinstven po sintezi Istoka i Zapada, odnosno kasne renesansne i ranobarokne muzike zapadne Evrope, a nagradu je primio njegov direktor Stefan Zekić.

Najbolji Festival od regionalnog značaja jeste - “Ravanelius - festival muzičke izuzetnosti” u Ćupriji, u organizaciji Ustanove kulture „Ćuprija“ i Škole za muzičke talente, pod pokroviteljstvom Opštine Ćuprija i Ministarstva kulture Republike Srbije.

Preko 80 vrhunskih izvođača, solista, pravih virtuoza, profesionalaca, programi na nekoliko različitih lokacija, više od 2000 posetilaca svih sadržaja, uz besplatan ulaz, čini ovu manifestaciju jedinstvenom.

Muzički kritičar godine je Zorica Kojić, koja objavljuje tekstove u raznim medijima, poznata i kao rok kritičarka, nekada selektor festivala BELEF, koautorka izložbe "Novi talas - Paket aranžman" 2021. na Kalemegdanu, sa svojim suprugom Draganom Ambrozićem.

Nagradu za Medijsku afirmaciju umetničke muzike ponela je Jovanka Beba Stepanović urednica muzičkog programa RTV-a, odnosno Radio-televizije Vojvodine.

Institucija godine je Ministarstvo kulture Republike Srbije, i nagrada je uručena savetnici Dragani Mitrović, dok je najbolji Organizator godine - Muzička produkcija RTS, koji imaju mnoštvo sastava, Big Bend, Simfonijski orkestar, Dečji hor, i uspešni su i na polju organizovanja velikih koncerata u zemlji i inostranstvu.

Na kraju, Nagradu za izuzetan doprinos umetničkoj muzici dobio je Jovan Adamov, poznati kompozitor, dirigent, aranžer zabavne muzike, a inače je diplomirani inženjer mašinstva.

Muzičko obrazovanje stekao je u Novom Sadu, bio je u karijeri kontrabasista i povremeno dirigent Plesnog orkestra Radio-Novog Sada, gde je i muzički producent. Kao kompozitor zabavnih melodija učestvovao je od 1964. godine na mnogim jugoslovenskim festivalima, a pored šlagera, starogradskih pesama i romansi, pisao je primenjenu - filmsku i scensku muziku.