22. maj 2024 14:44

Raspisan konkurs za takmičenje mladih kompozitora "Andrija Čikić"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Raspisan konkurs za takmičenje mladih kompozitora "Andrija Čikić"

Foto: PROMO

BEOGRAD - Kolarčeva zadužbina je saopštila danas da je raspisan konkurs za učešće na drugom Memorijalnom takmičenju za najbolje mlade kompozitore "Andrija Čikić".

Takmičenje se organizuje u znak sećanja na mladog pijanistu i kompozitora, tragično stradalog u maju 2023. godine u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, podsetili su iz Kolarca.

"Na konkurs, koji se organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije, mogu da se prijave mladi od deset do 19 godina sa jednom kompoziciju za klavir ili bilo koji drugi harmonski instrument, u trajanju od tri do pet minuta", navedeno je u pozivu.

Kako je najavljeno, konkurs je otvoren do 1. oktobra, a propozicije takmičenja su dostupne na sajtu www.kolarac.rs.

Na prošlogodišnjem takmičenju, između ostalih, u kategoriji od 10 do 14 godina, prvu nagradu je dobio Marko Živković za kompoziciju "Na krilima", dok je u kategoriji od 14 do 18 godina laureatkinja bila Mia Janković za "Odlazak", podsetili su iz Kolarca.

Čikić je rođen 5. marta 2009. u Beogradu, a interesovanje za muziku je pokazivao od najranijeg detinjstva, dok je klavir svirao od šeste godine.

Bio je dobitnike više prvih nagrada na nacionalnim i međunarodnim muzičkim takmičenjima, kao i specijalne nagrade za izvođenje kompozicije "Burgmuller Etude D-dur" 2019. godine.

Nastupao je na više koncerata i učestvovao na međunarodnom takmičenju "Virtuozi V4+, sviramo zajednikim jezikom", i bio je član nacionalnog žirija na "Dečjoj pesmi Evrovizije" u novembru 2020. godine.

"Pored muzike, voleo je jezike, matematiku, sport, trenirao je tenis. Bavio se i fotografijom i izradom zanimljivih video zapisa. I pored mnogobrojnih angažovanja uvek je nalazio vremena za druženje sa vršnjacima", podsetili su iz Kolarca.