24. januar 2023 11:28

Boba Latinović o preseljenju pozorišta Boško Buha na Savski trg: Postavićemo predstavu "Tajni život Andrijana Mola"

Autor: Tanjug

podeli vest

Boba Latinović o preseljenju pozorišta Boško Buha na Savski trg: Postavićemo predstavu "Tajni život Andrijana Mola"

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Članica Upravnog odbora pozorišta "Boško Buha" glumica Boba Latinović je rekla da sada postoji svetlo na kraju tunela nakon najava da ća ta kuća dobiti prostor u renovinarnoj zgradi pošte na Savskom trgu, kao i da će početi obnova njihovog sedišta na Trgu Republike.

Latinović je rekla Tanjugu da su u "Bošku Buhi" prošle godine čuli za ideju o preseljenju u zgradu pošte kada im je projekat bio predstavljen, i da "to sve jako lepo izgleda". 

 

Kompanija Belgrejd voterfront juče je saopštila da će zgrada nekadašnje Pošte na Savskom trgu, srpskog arhitekte Momira Korunovića, nakon višedecenijske zapuštenosti, uskoro biti temeljno rekonstruisana i biće joj vraćen originalni izgled sa fasadom iz 1944. godine.

Kako je najavljeno, nakon završetka rekonstrukcije, Korunovićevo zdanje na Savskom trgu postaće novi dom za dečije pozorište "Boško Buha", interaktivni dečiji muzej, biblioteku i druge sadržaje.

Latinović je rekla da u pozorištu zvanično o tome još nisu dobili nikakav dokument, ali je informacija izašla u javnost i pretpostavljaju "da ne može da bude lako puj pike ne važi".

"Ideja je da, kad se renovira, u okviru pošte bude dečija scena, a gore na trgu gde smo bili 60 godina da ostane mala, večernja scena. Desi se da imamo dečije predstave manjeg obima, a večernje kao 'Ubistvo u Orijent ekspresu' zahteva puno glumaca i  veliku scenografiju. Mislim da će to više biti podela velika i mala scena", navela je glumica.

 

Pozorište "Boško Buha" već godinama predstave igra u drugom prostoru, čekajući da se razreše složena imovinsko-pravna pitanja i uradi renovacija prostora na Trgu Republike.

Latinović je rekla da je informacija sa poslednjeg UO u novembru bila da "adaptacija prostora na trgu treba da krene na proleće".

"Boško Buha" planira da na dečju scenu postavi predstavu "Tajni život Andrijana Mola" po popularnom omladinskom romanu engleske spisateljice Sju Taunzend u režiji Tatjane Mandić Rigonat, dok će na večernjoj sceni umetnički direktor pozorišta Milan Karadžić režirati vodvilj "Kasica prasica" Ežena Labiša, najavila je glumica. 

"To je lepa i vesela večernja predstava. Poslednjih godina duh naše večernje scene je ne mogu da kažem vodvilj, ali generalno naginjemo repertoaru iz oblasti komedije", napomenula je Latinović. 

Prema njenim rečima, odnedavno pozorište "Boško Buha" je pojačano za dve nove članice, mladu glumicu Anju Pavićević i njenu koleginicu Tijanu Čurović.

"Mi smo prozorište kome trebaju mladi glumci. Nažalost, jako malo se mogućnosti otvori da ih primimo. Sad je dvoje kolega otišlo u penziju. Nadamo se i nekom proširenju. Ipak smo prevashodno pozorište za decu. Pre nego što je Anja primljena najmlađa glumica ima 35 godina, a glumac 30 i nešto", napomenula je Latinović.