12. mart 2023 15:07

Objavljena selekcija 72. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Objavljena selekcija 72. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine

Foto: Shutterstock.com/VDB Photos, ilustracija

ZRENJANIN – Narodno pozorište “Toša Jovanović” u Zrenjaninu će biti domaćin 72. izdanja Festivala Profesionalnih pozorišta Vojvodine, koje će biti održano od 18. do 25. aprila.

Novu selekciju dramskih i lutkarskih predstava za decu uradila je Aleksandra Glovacki Velikić, novinarka i urednica kulture na Radio Beogradu 202, pozorišna kritičarka i poznata dramaturškinja.

Nastarija pozorišna smotra u zemlji biće realizovana u Zrenjaninu, u organizaciji Zajednice profesionalnih pozorišta Vojvodine.

Kao selektorka ovogodišnjeg Festivala, Glovacki Velikić, navodi da je videla svih 18 prijavljenih predstava u pozorištima za odrasle, i pet predstava teatara za decu, te dodala da se Narodno pozorište Subotica izuzelo iz selekcije.

„Preovlađujući utisak posle obilaska vojvođanskih pozorišta je zabrinjavajuća materijalna nemaština. Rezultat je mali broj premijera, pribegavanje revijalnim naslovima i nižem kvalitetu produkcije, što je tužna slika u nekoliko teatara”, izjavila je Glovacki Velikić.

Ona je ocenila povodom svoje selekcije, da kakvi god uslovi bili, oni budžetskom pozorištu ne mogu biti alibi za nedostatak ambicije da izrodi bar jednu relevantnu predstavu u sezoni.

Dramaturškinja i teatrološkinja kaže da na umetničkim akademijama ima dovoljno talentovanih mladih ljudi željnih da se iskažu i sposobnih da pruže daleko veći doprinos od onog kojem je sama svedočila u nekoliko predstava.

“Dva teatra na mađarskom jeziku, Novosadsko pozorište i subotičko Deže Kostolanji, ističu se trudom da na scenu postave savremeno dramsko pismo. Ako ne računamo Srpsko narodno pozorište, kao instituciju od nacionalnog značaja i na republičkom budžetu, u ostalim teatrima se radije postavljaju provereni naslovi. Za utehu, godišnja produkcija nastala posle prethodne selekcije ponudila je nekoliko vrhunskih, savremenosti saobraznih dramaturško-rediteljskih čitanja klasike”, naglasila je Glovacki.

Selektorka je takodje istakla da su pozorišta za decu iznedrila nekoliko odličnih, u sadržajnom i estetskom smislu promišljenih i zaokruženih predstava, te se iskreno raduje da je u ovom izboru sa pravom pronašla četiri naslova.

Tako će tokom osam dana i večeri u Zrenjaninu publika gledati u selekciji 72. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine – “Mefisto”, prema istoimenom romanu Klausa Mana, u dramatizaciji i režiji Harisa Pašovića, u produkciji SNP-a i Fondacije Novi Sad – Evropska prestonica kulture.

U izboru je i već zapaženo delo “Što na podu spavaš” autora Darka Cvijetića, u režiji Kokana Mladenovića, takodje iz SNP-a, u koprodukciji sa Dramskim kazalištem Gavella (Zagreb), Narodnim pozorištem Sarajevo i Festivala MESS.

Navedena predstava je gostovala 6. i 7. marta u beogradskom Narodnom pozorištu.

Selekcija sadrži i komad “Nevidljiva deca” Ane Terek, reditelja Roberta Lenarda (Novosadsko pozorište / Ujvideki szinhaz), “Don Žuan” od Molijera, u režiji Andreja Cvetanovskog (Narodno pozorište Sterija, Vršac), “Galeb” Antona Pavloviča Čehova, u postavci Milana Neškovića (Narodno pozorište Sombor).

Glovacki Velikić stavila je u selekciju i šestu, finalnu predstavu za odrasle – “Ludi kamen” po jednočinkama “Prosidba” i “Medved” A. P. Čehova, u režiji Radoslava Milenkovića, u produkciji domaćina festivala - Narodnog pozorišta “Toša Jovanović”.

Što se tiče selekcije programa za decu, na repertoaru će biti – “Ne idi daleko” prema tekstu i režiji Tamare Kučinović (Dečje pozorište Subotica, Scena na srpskom jeziku), “Pradevojčica” pesnikinje Desanke Maksimović, rediteljke Sonje Petrović (Lutkarska scena NP “Toša Jovanović”, Zrenjanin).

Najmlađi će u izboru ovih predstava gledati i dela - “Guskar Matija”, po narodnoj priči, režisera Đerđa Hernjaka (Dečje pozorište Subotica, Scena na mađarskom jeziku), kao i “Priče iz Nedođije”, po motivima romana “Petar Pan” Džejmsa Metjua Barija, prema dramatizaciji i režiji Katarine Mišikove Hicingerove (Slovačko vojvođansko pozorište).