13. mart 2024 13:26

Predstava "Skupština" trupe "Kidd Pivot" iz Vankuvera biće izvedena sutra u Novom Sadu na BFI

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predstava "Skupština" trupe "Kidd Pivot" iz Vankuvera biće izvedena sutra u Novom Sadu na BFI

Foto: Shutterstock.com/VDB Photos, ilustracija

BEOGRAD – Kanadska predstava "Skupština" trupe "Kidd Pivot" iz Vankuvera, tandema Kristal Pajt i Džonatona Janga, biće premijerno izvedena sutra uveče i u petak u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, u okviru 21. Beogradskog festivala igre.

U susretu sa medijima danas je govorio umetnički direktor i ko-direktor trupe "Kidd Pivot" - Erik Bošen, koji je predstavio taj spektakl igrački komad, uz direktorku BFI Aju Jung, u Nacionalnoj fondaciji za umetničku igru.

Koreografiju i režiju potpisuje Kristal Pajt, osnivačica te kanadske kompanije igre, dok je scenarista i ko-reditelj Džonaton Jang, a saradnik kreatora je upravo Erik Bošen.

Gostovanje predstave "Skupština" u Srbiji ujedno će biti njena evropska premijera.

Srpsko narodno pozorište (SNP) u Novom Sadu je domaćin "Skupštine" 14. i 15. marta.

Kako je objasnila Aja Jung, reč je o tehnički izuzetno zahtevnoj predstavi, tako da je samo postavljanje scenografije počelo ovog jutra na Velikoj sceni "Jovan Đorđević" SNP-a, i završetak postavke će biti tek sutra uveče pred premijeru.

Erik Bošen je otkrio da je pristupio trupi "Kidd Pivot" pre 20 godina, dakle skoro od samog početka nastanka te kompanije igre, koju je Kristal Pajt osnovala 2002. godine u Vankuveru.

"Veoma smo svi počastvovani što smo ovde, jer je Beogradski festival igre izuzetno značajan u svetu. Prvih 10 godina sam bio igrač kompanije "Kidd Pivot", a narednih 10 sam angažovan na više pozicija kao saradnik, umetnički direktor, asistent od Kristal, direktor proba. Takođe sam radio na svim postavkama Kristal Pajt u Holandskom teatru igre 1. Svetska premijera "Skupštine" je bila u oktobru prošle godine i imali smo turneju u pet gradova Kanade. Tako sada imamo evropsku premijeru upravo u Srbiji", naglasio je Bošen za ovaj projekat izveden u "Vancouver Playhouse" 2023. godine.

Umetnički direktor i nekada igrač je podsetio javnost da je ovo treće gostovanje kanadske trupe "Kidd Pivot" na Beogradskom festivalu igre (BFI), i da su imali uspeha sa komadima "Tamne materije" (Dark Matters, 2012), kada je nastupao kao igrač, i "Betroffenheit“ (2017).

Takođe je gostovao na BFI sa predstavom "Figure u izumiranju" Holandskog teatra igre 1, i Kristal Pajt je tada za koreografiju osvojila nagradu"Jovan Ćirilov".

Erik Bošen je naglasio da je projekat "Skupština" treći komad dramaturga Džonatona Janga i koreografkinje Kristal Pajt za kanadsku trupu.

Jang je rezidentni dramaturg "Kidd Pivot", ujedno suosnivač "Electric Company teatra" od 1996, za koji je kreirao i nastupio u preko 20 originalnih produkcija od osnivanja kompanije. Radio je kao glumac na pozornicama širom Kanade.

Delo "Skupština" je njegova treća celovečernja produkcija sa Kristal Pajt, nakon uspeha komada "Betroffenheit" (2015) i „Revizor“ (2019). Pored toga, napisao je tekst za dva projekta Holandskog teatra igre („Parada“ i „Izjava“) i dobitnik je Nacionalne nagrade za umetničku igru Ujedinjenog Kraljevstva.

"Posebna i snažna je saradnja njih dvoje, jer Kristal i Džonaton zajednički režiraju svoje predstave koje su hibrid između pozorišta i umetničke igre. Džonatanov tekst je njihov autorski potpis, a zanimljivo je da igrači otvaraju usta, ali ne izgovaraju rečenice, već su glasovi posebno snimljeni i emituju se simultano. Igrači na taj način nisu baš glumci, iako ima u trupi i onih sa tim iskustvom, već su više izvođači i performeri", opisao je Bošen.

On je opisao da je komad "Skupština" izuzetno slojevit, "postavlja univerzalna pitanja, te da publiku oduševljava dubinom i složenosti na sceni".

"Konflikt različitosti je u našoj predstavi prisutan, i ako bih analizirao, stvara se tenzija između života i smrti, nedostajanja i prisustva, izolacije i zajedništva. Autori uspevaju da zamagle liniju između stvarnog i imaginarnog, tako da i publika često ne zna tačno da to razlikuje. "Skupština" je istovremeno poziv gledaocima da prihvate život da on nije čist, već dosta u sivim tonovima", ocenio je umetnički direktor i dodao da je on lično odan saradnik Kristal Pajt dve decenije, koja je od početka nastanka trupe ostvarila poverenje i čvrst odnos sa svim igračima.

Onda je za kraj Bošen predstavio sadržaj igračko dramskog dela "Skupština": grupa srednjovekovnih rekonstruktora okupila se na godišnjoj skupštini u sali lokalne zajednice.

Kao Upravni odbor oni razmatraju sudbinu turnira „Quest Fest“ koji je zapao u krizu: članstvo opada, dugovi rastu, a sala se raspada. Ukoliko se ne dogodi nešto važno, direktori ovog časnog reda biće suočeni sa raspuštanjem.

Kako sastanak napreduje, granica između stvarnog i rekonstruisanog izvođenja počinje da se zamagljuje, drevne sile se bude, i ubrzo postaje jasno da je ovde u pitanju nešto mnogo više od lažnog srednjovekovnog turnira.

Kako kritika kaže, reč je o hibridu igračkog pozorišta koji obećava prepoznatljivu duhovitost i inovativnost ove slavne trupe.

Nakon Novog Sada i 21. BFI, "Skupština" će dalje gostovati na turnejama u Parizu, Londonu, Amsterdamu, Cirihu i drugim evropskim i svetskim metropolama.

Kanadska koreografkinja i rediteljka Kristal Pajt je tokom 30 godina karijere kreirala preko 50 dela za čuvene kompanije londonski Kraljevski balet, Balet pariske Opere, Holandski teatar igre 1, Kulberg balet, Balet Frankfurt, Nacionalni balet Kanade, Ballets Jazz Montreal.

Laureat je četiri nagrade "Lorens Olivije", kao i Nagrade guvernera Kanade za scenske umetnosti (2022). Svoju karijeru igračice je započela kao član Baleta Britanske Kolumbije (Ballet BC), a nastavila u Baletu Frankfurt Vilijama Forsajta. Trenutno je na poziciji i stalnog koreografa Holandskog teatra igre 1.

Kompanija "Kidd Pivot" bavi se veoma izazovnim i složenim temama kao što su trauma, zavisnost, konflikt, svest i smrtnost. Hrabra i originalna vizija Kristal Pajt dovela je grupi međunarodnu slavu, što je inspirisalio čitavu generaciju umetnika.

"Kidd Pivot" pokreće univerzalna pitanja kroz umetnička dela koja povezuju gledaoce sa dubokom i suštinskom ljudskošću, i beleži uspehe sa projektima "The Tempest Replica", "Mračne stvari", "Izgubljena akcija", "The You Show", i drugim komadima.