20. mart 2024 18:32

Svetski dan pozorišta za decu prilika da se jače oseti pozorišna magija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Svetski dan pozorišta za decu prilika da se jače oseti pozorišna magija

Foto: Pozorište Čikago/Igor Obradović

BEOGRAD - Svetski dan pozorišta za decu i mlade danas se obeležava širom planete kako bi se, makar na kratko, reflektor svetskih pozornica uperio na značaj pozorišta i scenske umetnosti u životima najmlađe publike, izjavila je danas predsednica udruženja ASITEŽ Srbija, Diana Kržanić Tepavac.

Ona je podsetila za Tanjug da se ovaj 23. Svetski dana pozorišta za decu i mlade obeležava pod sloganom "Povedite decu u pozorište - neka osete, vide, čuju, razmisle i zamisle".

Dodala je da je to i prilika da se u Srbiji pomeri granica značaja pozorišta za decu i mlade.

"Svetski dan pozorišta za decu služi kao podsetnik na važnost pozorišnog i scenskog stvaralaštva koje je dostupno, inkluzivno i relevantno deci i mladima u Srbiji i celom svetu. Cilj je i da se promovišu prava dece na pristup kvalitetnom pozorišnom i scenskom iskustvu, podstiče kreativnost i mašta i neguje empatija i razumevanje", rekla je Kržanić Tepavac.

Podsetila je da Svetski dan pozorišta za decu (WTD) treba i da inspiriše profesionalce iz pozorišne i scenske umetnosti, edukatore i umetnike na saradnju i inovacije u pozorišnom i izvođačkom stvaralaštvu.

U Srbiji postoji ukupno 13 aktivnih festivala u kojima učestvuju profesionalna pozorišta i nezavisne organizacije sa programima namenjenim deci i mladima, navode iz iz ASITEŽ Srbija, koji je deo Međunarodnog udruženja pozorišta za decu i mlade (ASSITEJ), osnovanog 1965. godine, a koje ima 83 nacionalna centra.

Iz ASITEŽ Srbija ocenjuju da je povećanje broja festivala namenjenih deci i mladima, posebno u manjim i geografski decentralizovanim sredinama neophodan i pozitivan poduhvat koji je u skladu sa misijom i ciljem razvoja pozorišta za decu i mlade, afirmacije njega i njegovih autora kao i ostvarenja prava dece na kulturu u slobodno vreme bez obzira na mesto prebivališta, socijalnu, nacionalnu, rasnu, geografsku ili bilo koju dugu pripadnost.

Sa istim ciljem, kako bi se pozorišna magija približila najmlađima koji žive daleko od domovine, u Čikagu, pri crkvi Svetog Nikole, nedavno je osnovano Srpsko dramsko pozorište, čiji su mali glumci na Sretenje izveli prvu predstavu specijalno za njih napisanu - "Ko se 'zadnji' smeje", Silvije Otašević a koja će početkom aprila krenuti na "američku turneju", rekao je za Tanjug glumac i upravnik tog pozorišta Igor Obradović čija je želja da se uz negovanje srpskog jezika, srpska pozorišta sa američkog tla povežu sa onima u Srbiji, Republici Srpskoj i čitavoj dijaspori, i da se napravi poseban pozorišni festival.