25. maj 2024 22:21

Premijera predstave "Čovek slon" u režiji Kokana Mladenovića održana večeras u BDP-u

Izvor: TANJUG

podeli vest

Premijera predstave "Čovek slon" u režiji Kokana Mladenovića održana večeras u BDP-u

Foto: TANJUG/JOVANA KULAŠEVIĆ

BEOGRAD - Premijera predstave "Čovek slon" prema tekstu Dimitrija Kokanova u režiji Kokana Mladenovića održana je večeras na sceni "Olivera i Rade Marković" Beogradskog dramskog pozorišta.

Predstava je rađena prema delovima originalnog dramskog teksta Dimitrija Kokanova "Drama slon: Ogled o problemima reprezentacije u pozorištu" i govori o odbacivanju različitih medicinskih stanja od "zdravog" društva.

Sa Ozrenom Grabarićem u naslovnoj ulozi predstava "Čovek slon" koja je i svojevrsni odgovor na čuvene eseje Suzan Sontag o bolesti kao metafori u savremenom društvu, bavi se istraživanjem slučajeva odbačenosti i marginalizacije, i na koji način društvo spektakla tretira one koji su drugačiji.

"Rad na predstavi 'Čovek slon' bio je inspirativan i uzbudljiv, a film Dejvida Linča, sa Džonom Hartom i Entonijem Hopkinsom, gledao sam davno i ostavio je jak utisak na mene. Predstava govori o društvu spektakla, o izlaženju pred ljude, senzacionalizmu, pogotovo danas kada nas mediji pune onim što je šokantno, skandalozno. Na površini su stvari koje privlače našu pažnju da to posmatramo, a ne vidimo suštinu" rekao je Ozren Grabarić u najavi predstave.

Osim večeras maestralnog Grabarića na sceni Beogradskog dramskog pozorišta večeras su se našli i Mirjana Karanović, Jovo Maksić, Jana Milosavljević, Ivan Tomić, Slađana Vlajović, Aleksandar Jovanović, Milan Kolak, Ivana Nikolić, Ivan Zablaćanski i Bojana Stojković.

Scenograf predstave je Marija Kalabić, kostimograf Aleksandra Pecić Mladenović, kompozitor Irena Popović Dragović, za scenske pokrete bila je zadužena Andreja Kulešević, a za scenski govor Dejan Sredojević.

Publika je dugim aplauzom ispratila protagoniste predstave sa scene.