6. april 2024 10:41

Oleksandr Špak: Berlin balet kompani ne dolazi u Beograd sa konvencionalnim nastupom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Oleksandr Špak: Berlin balet kompani ne dolazi u Beograd sa konvencionalnim nastupom

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Ansambl Berlin balet kompani (Ballet Company) prirediće na muziku didžeja Marka Nastića nekonvencionalni šou "Siren's Club - A Techno Ballet Odysey" čija je premijera 10. i 11. maja u Dorćol placu u Beogradu, najavio je producent Oleksandr Špak.

"Siren's Club" je novi format događaja kojim berlinska trupa spaja klasičan balet, elektronsku muziku u okruženju i atmosferi tehno kluba, rekao je Špak Tanjugu.

"Posetioci osim što mogu da sede i prate program, mogu da uživaju u otvorenom prostoru tehno kluba, da uživaju u piću i muzici, da se slobodno kreću. A usred svega toga očekuje ih klasičan balet", naveo je Špak.

Napomenuvši da je tehno muzika ritmična, sa dosta energije, i kao takva odgovarajuća za baletsku igru, Špak je dodao da je cilj "Siren's Club" da nadahne i pokrene ljude.

"Želimo da inspirišemo ljude koji su u pokretu. Teško je to uraditi kada sede. A uz to lepo je biti kao posetilac kluba deo samog performansa", naveo je Špak.

Do saradnje Berlin balet kompani sa Nastićem došlo je na predlog Dorćol placa, a Špak je rekao da su potom koreografi "Siren's Club" Aršak Galumjan i Aleksandar Abdukarimov, pričali i slušali muziku sa srpskim didžejem i dobro su se povezali.

Namera Berlin balet kompani je da nakon Beograda, sa Nastićem održi "Siren's Club" nastupe i u Berlinu, a Špak je naglasio da im je cilj "napraviti kulturološki most između dva grada".

Abdukarimov, Galumjan i Špak su spojili svoja iskustva iz rada na baletima u Štatsbaletu (Staatsballett) u Berlinu, a obogaćeni saradnjom i sa drugim baletskim kućama poslednjih godina, odlučili su da 2023. predstave sopstveni ansambl Berlin Balet kompani.