28. februar 2023 12:43

Ruski i indijski naučnici razvijaju bespilotnu letelicu za proučavanje Marsa

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ruski i indijski naučnici razvijaju bespilotnu letelicu za proučavanje Marsa

Foto: Shutterstock.com/Vadim Sadovski, ilustracija

MOSKVA - Tim naučnika sa Moskovskog vazduhoplovnog instituta (MAI) sa stručnjacima iz Indije razvija robotsku vazdušnu platformu sa fiksnim krilima (Marsoplan) za proučavanje atmosfere i površine Marsa, izjavila je danas mlađi istraživač MAI zadužen za projekte opšteg i aerodinamičkog projektovanja bespilotnih letelica (UAV) Jelena Karpovič.

Ona je za TASS rekla bi demonstrator tehnologije trebalo da bude testiran do kraja 2024. godine.

„Robotsku letelicu za Mars konstruiše međunarodni tim stručnjaka za računarsku dinamiku fluida sa Indijskog instituta za tehnologiju Karagpur“, rekla je Karpovič.

Radovi na letelici počeli su u aprilu 2022. godine, nakon što je Ruski naučni fond odobrio zahtev za finansiranje.

Najveće poteškoće projekta sastoje se u specifičnostima klime i atmosfere Marsa i UAV mora biti spreman da se nosi sa razređenom atmosferom Crvene planete i olujama čestica prašine, istakla je Karpovič.

Objasnila je da secifičnosti atmosfere Marsa komplikuju projektovanje efektivnih površina za podizanje i ograničavaju izbor pogonske jedinice. Takođe, olujna prašina zahteva temeljno projektovanje zaštite sistema i opreme i profila leta sa malim opterećenjem krila.

Karpovič je rekla da se istraživački tim aktivno konsultuje sa mnogim preduzećima i naučnim institucijama domaće raketne industrije i da se projekat razvija zajedno sa Institutom za svemirska istraživanja Ruske akademije nauka.

„Trenutno, zajedno sa specijalistima Instituta za svemirska istraživanja, nastavljamo da razgovaramo o istraživačkim zadacima za bespilotne letelice i njihove relevantne uređaje i profil leta", dodala je ona.

Prema rečima Karpovič, naučna misija može uključivati studije iz oblasti klimatologije, mineralogije i termofizike, kao i proučavanje Marsovog magnetnog polja.