12. maj 2023 17:08

Obeležen početak gradnje Koridora 10d od Prilepa do Bitolja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Obeležen početak gradnje Koridora 10d od Prilepa do Bitolja

Foto: Shutterstock.com/Volodymyr_Shtun, ilustracija

PRILEP - Svečanom ceremonijom kojoj je prisustvovao premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski sa članovima kabineta, danas je u Prilepu svečano obeležen početak gradnje Koridora 10d, autoputa koji će povezati ovaj grad i Bitolj.

Reč je o deonici autoputa u dužini od skoro 40 kilometara koju će graditi konzorcijum „Behtel i Enka” u okviru projekta vrednog 1,3 ili 1,5 milijardi evra.

Premijer Kovačevski je, u obraćanju prisutnim, rekao da je to projekat od nacionalnog i strateškog interesa za zemlju, koji će koristiti građanima, privredi i zemljama koje povezuje ovaj koridor i predstavlja trajnu investiciju i nasleđe za buduće generacije.

„Izgradnja deonice Prilep-Bitolj, u okviru Koridora 10d, dužine 40 kilometara, zajedno sa deonicama autoputa na Koridora 8, predstavlja najveću kapitalnu investiciju u našoj zemlji, koja će biti prekretnica u razvoju naša zemlja. Investicija, čijom će se realizacijom naša zemlja od kružnog toka na Balkanu konačno pretvoriti u pravu raskrsnicu Balkana. Investicija, kojom pozicioniramo Severnu Makedoniju na ekonomskoj i infrastrukturnoj mapi Evrope. Ova vlada je shvatila ono što je dugo godina bilo strateško opredeljenje mnogih vlada“, rekao je Kovačevski.

Makedonski premijer je rekao da ovaj projekat donosi prednosti, osam hiljada novih radnih mesta, investicije od 1,3 milijarde evra i nominalni rast BDP-a od dva odsto godišnje u narednih pet godina, ali i mogućnosti za nove poslove, izgradnju benzinskih pumpi, restorana, hotela, odmarališta i poslovnih objekata koji zapravo predstavljaju posao za stanovnike regiona gde će prolaziti autoput.

„Otvaranje novih poslova znači i nove poreske obveznike i nove prilive u državnu kasu budžeta, što dodatno utiče na razvoj privrede, poslovne zajednice, a na kraju i na rast privrede i mogućnosti za ulaganje u bolje obrazovanje, zdravstvo i bolje usluge za građane. Od 2017. do 2022. godine u izgradnju i rehabilitaciju puteva uloženo je milijardu evra. U poslednje 32 godine u zemlji je izgrađeno i pušteno u upotrebu 186 kilometara autoputeva, odnosno 5,8 kilometara autoputa godišnje. Sada smo Ugovorom za izgradnju Koridora 8 i 10d započeli pripremne radove za izgradnju oko 110 kilometara autoputeva u naredne četiri godine, odnosno 23 kilometra autoputeva godišnje“, naveo je Kovačevski.

Vršilac dužnosti ambasadora SAD u RSM Erik Mejer je istakao oduševljenje i dodao da je počastvovan prisustvom na ovom događaju.

„Ovo je važan dan za Severnu Makedoniju, dan kada su njena dva važna grada Prilep i Bitolj povezani modernim, pouzdanim i bezbednim autoputem. Izgradnja moderne putne mreže neće samo pokrenuti ljude i trgovinu, već će privući i investicije u Severnu Makedoniju. Saobraćajne rute kao što su Koridor 10d i Koridor 8 dovešće do veće regionalne integracije i izgradnje čvršćih veza sa susedima“, rekao je Mejer, u svom obraćanju, preneo je Glas Amerike.