1. jul 2023 13:30

Patrijarh Porfirije: Istina o stradanju Srba u BiH lekovita za sve koji negiraju bol majki

Izvor: TANJUG

podeli vest

Patrijarh Porfirije: Istina o stradanju Srba u BiH lekovita za sve koji negiraju bol majki

Foto: Tanjug/video

BRATUNAC - Patrijarh srpski Porfirije poručio je danas u Bratuncu, gde se obeležava 31 godina od stradanja Srba u Srednjem Podrinju i Birču, da bi bilo lekovito da svi koji negiraju bilo čiju bol, pa i bol i srpskih majki, čuju istinu o stradanju Srba na tom području.

"Neko se osilio da meri bol majki i kaže da to nije bol, tragedija i zločin. Niko nema izuzetno pravo na bol. Bol je isti za svakog čoveka, bol oseća svaka majka, bol nema ni naciju ni veru", poručio je patrijarh Porfirije.

Ističući da je dugačak spisak više od 3.500 postradalih pravoslavnih Srba muškaraca, žena, dece i staraca iz ovog kraja, patrijarh Porfirije je ukazao da Srbi znaju svoju bol, ali i da prepoznaju i poštuju bol majki Bošnjaka i Hrvata, prenela je Srna.

"Ovde smo da se pobrinemo da se zločini više nikome nikada ne dese i da uputimo molitvu da elitizam i ekskluzivnost u bolu nestane. Lekovito je znati i prihvatiti ono što je činjenica, jer to će nas jedino izvesti na pravi put", rekao je patrijarh.

Patrijarh je istakao da su Srbi opstali u ovom kraju natopljenom krvlju svojih najmilijih i da će se okupljati na ovom mestu i ubuduće.

"Kako se približava leto i Vidovdan, pravoslavni rod svoje molitve i misli okreće prema svima koji su u borbi za krst časni i slobodu zlatnu položili svoje živote, ali i za sve one koji su nevini i goloruki ubijeni od strane ruke zločinaca u ovom kraju", rekao je patrijarh.

On je ukazao da se najviše molitva posvećuje za postradalu nevinu decu, majke, starce jer njihova nevina žrtva i strašno mučeničko stradanje se nisu dovoljno ogledali u svenarodnoj molitvi srpskog naroda.

"Dolazim u Podrinje sa Kosova i Metohije i prenosim vam molitve iz Gračanice, Pećke patrijaršije, bratstva dečanskog i srpskog naroda. Oni su sa vama u molitvi u boli, kao što ste vi sa njima, jer jedan smo narod bez obrzira gde živimo, iste su nam i brige, kao i radosti", rekao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh je prethodno kod Spomen-krsta na bratunačkom groblju služio parastos za 3.267 ubijenih Srba iz Srednjeg Podrinja i Birča. Zvaničnici Republike Srpske i Srbije, delegacije i predstavnici organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata položili su vence kod Spomen-krsta i odali poštu za stradalima.

Venac je u ime institucija Republike Srpske položio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik u pratnji predsednika Narodne skupštine Nenada Stevandića, premijera Radovana Viškovića, izaslanika srpskog člana i predsedavajuće Predsedništva BiH Boška Tomića i ministra rada i boračko-invalidske zaštite Danijela Egića.

 

Na Spomen-krst vence su položili i delegacija Srbije u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov.

Cveće su položile delegacije poslanika u Narodnoj skupštini Srpske, u Parlamentanoj skupštini BiH, Vlade Srpske i ministara u Savetu ministara i srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama, članovi porodica poginulih iz regije Srednjeg Podrinja i Birča.

Na Spomen-krst cveće su položile i delegacije Trećeg pešadijskog /Republika Srpska/ puka, javnih ustanova Srpske, gradova i opština Srednjeg Podrinja i Birča, delegacije gradova i opština Srpske i Srbije i drugi.

Pomen se daje svim srpskim žrtvama iz srednjeg Podrinja i Birča u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a organizuje se povodom 31 godina od velikog stradanja Srba na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca, kada je ubijeno 69 i zarobljeno 22 vojnika i civila, od kojih niko nije preživeo.

Centralno obeležavanje 31 godine od stradanja Srba u Srednjem Podrinju i Birču održava se pod sloganom "31 godina, zločin bez kazne" u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova.