26. mart 2024 09:07

Otvoren Srpski kulturni centar u Udbini

Izvor: TANJUG

podeli vest

Otvoren Srpski kulturni centar u Udbini

Foto: Shutterstock.com/Kozlik, ilustracija

ZAGREB - Srpsko narodno veće (SNV) svečano je otvorilo Srpski kulturni centar (SKC) Udbina, centralnu kulturnu (manjinsku) instituciju za taj deo Like, jedan od 40-tak sličnih projekata koje je SNV pokrenulo u poslednjih pet godina.

Tokom svečanog programa sinoć u Kulturnom centru, upriličena je monodrama "Slušaj kako govori Sava Mrkalj" u izvođenju Dejana Stojakovića, a u muzičkom delu programa učestvovali su članovi Srpskog kulturnog društva Prosvjeta.

"Kada govorimo o našim kulturnim centrima najmanje se radi o kvadratima i zidovima, puno više o onome što srpskoj zajednici u Hrvatskoj kulturni centri predstavljaju i simbolički i životno: šansu za revitalizaciju društvenog života u matičnim sredinama u kojima su izgurani i učinjeni nevidljivima", rekao je Milorad Pupovac.

Dodao je da se srpska zajednica, od 90-te naovamo, naročito nakon 1995., suočila sa sasvim novom socijalno-političkom realnošću.

"Od 2018. godine sa Srpskim domom u Vukovaru i Srpskom kućom u Pakracu počinjemo da razvijamo zahtevan organizacioni i finansijski program obnove ili izgradnje kulturnih centara Srba u Hrvatskoj kao novonastala manjina, ono što su druge manjine u Hrvatskoj imale još od jugoslavenskog vremena", naveo je Pupovac.

Napomenuo je da je samo na području Like već devet domova kulture, mesnih domova obnovljeno i uređeno, bilo iznova sagrađeno, i to od Gornje Ploče, Mogorića, Vrebca, Lipova Polja, Doljana, Babina Potoka, Ličkog Petrovog sela, Debelog Brda, i od danas Udbine.

Anja Šimpraga je istakla da je kulturni centar na Udbini jedan od brojnih srpskih kulturnih centara koji su izgrađeni, ili u gradnji.

"Udbina je mesto susreta Ličana i Ličanki, mesto naše velike i teške istorije, ali i mesto zajedničke budućnosti svih onih koji žive na ovim prostorima. Trendovi depopoulacije, odlaska ljudi, promena u okolišu su opasnosti s kojima smo suočeni. Ovim kulturnim centrom otvaramo mesto novog znanja, ono pokazuje našu vitalnost svim nabrojanim opasnostima...", poručio je Milan Uzelac.

Otvaranju su prisustvovali predsednik SNV Milorad Pupovac, zamenik ličko-senjskog župana Milan Uzelac, potpredsednica Vlade Hrvatske Anja Šimpraga, zamenik predsednika SNV Boris Milošević.