25. januar 2023 09:08

Dodik: Prava politika danas je ostati neutralan u rusko-ukrajinskom sukobu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dodik: Prava politika danas je ostati neutralan u rusko-ukrajinskom sukobu

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BANJALUKA - Prava politika danas je ostati neutralan u rusko-ukrajinskom sukobu, ne uvoditi sankcije Rusiji i ne svrstavati se zajedno sa Zapadom protiv bilo koga, izjavio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je pojasnio da Srpska posmatra sukob u Ukrajini na način da ratuju dva naroda bliska Srbima i ističe da je podvala Zapada koncepcija da ko bude vladao Evroazijom - vladaće svetom i želja da svi budu u jednom procesu opšteg napada na Rusiju.

"Kao predsednik moram da razmišljam na drugačiji način. Taj sukob će jednom biti istorijska sekvenca. Ono što je dominantno u našim odnosima je to da nismo imali nijedan problem sa Rusima. Rusija kao globalna sila ostaje strukturisana u okviru UN, ostaje članica Saveta bezbednosti i ako kažem: 'idemo da uvedemo sankcije Rusiji' tada bismo došli u poziciju trajnog gubitka prijatelja", naglasio je Dodik.

On je istakao da Evropa u ovom trenutku nije odmerila svoje mesto i ulogu i da je ona najveći stradalnik svega što se dešava na globalnom nivou, jer dobija skupe energente, gubi radna mesta i ne može da se nosi "sa velikim igračima".

Govoreći o tome da li će mu zahtevi evroparlamentaraca da mu članice EU uvedu sankcije umanjiti pregovaračke pozicije, Dodik je sinoć za RTRS rekao da u BiH neće biti donesen nijedan zakon, niti propis koji odudara od Ustava BiH i interesa Srpske, prenele su banjalučke Nezavisne novine.

"Tu sada neki mali Milorad Dodik smeta, jer on neće da uvede sankcije Rusiji", rekao je predsednik Republike Srpske.

Prema njegovim rečima, Evropa je definitivno u jadnom stanju, izgubila je snagu, nema lidere, nema koncepcije, a ima poriv da se bori protiv nečega, što je neka nova imaginacija, jer nije odmerila prave ciljeve.

Dodik je ocenio da je Rusija grešila dajući 40 godina Evropi jeftino energente na bazi kojih se ona uspešno razvila. On je rekao da će se tek videti da li će EU opstati kao politička organizacija. Upitao je šta se to dobija od Zapada i ujedno odgovorio da se od njih dobija još više razgoropađenih, nekorektnih trećepozivaca i diplomata koji će doći da razgrađuju Republiku Srpsku i da prave unitarnu BiH.

Smatra da davanje BiH kandidatskog statusa za članstvo u EU bez kriterijuma predstavlja urušavanje tih kriterijuma, te podseća kako se 15 godina "patilo" sa time da se ispuni ovaj ili onaj kriterijum.

"Gutali smo i ono što nismo hteli, a morali smo. I na kraju dođe njihova volja i kažu: 'dali smo vam kandidatski status, ali to ništa ne menja'. Pa što ste onda dali taj status? Ko se ovde igra - mi ili vi?", upitao je Dodik.

On kaže da Zapad danas ne živi bolje bez obzira na to šta govore.

Dodik je rekao da Republika Srpska ima energetsku stabilnost, ima dovoljno električne energije i u perspektivi neće biti ugrožena po tim pitanjima, navodeći da nema nestašice nafte u Srpskoj, niti ekonomskih, političkih izazova koji bi je ugrozili.