5. februar 2023 12:43

Milorad Dodik potvrdio podršku Republike Srpske Srbiji po pitanju Kosova i Metohije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milorad Dodik potvrdio podršku Republike Srpske Srbiji po pitanju Kosova i Metohije

Foto: TANJUG/TANJA VALIČ, arhiva

BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, sumirajući prethodnu sedmicu, istakao je da je u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ponovo izrazio podršku Republike Srpske u izazovima sa kojima se suočava Srbija kada je reč o Kosovu i Metohiji

Dodik je u objavi na Instagramu podsetio da je razgovarao sa Vučićem u utorak o pritiscima na Srbiju i srpski narod, prenela je RTRS.

On je ukazao da sve vreme zapadni centri moći atakuju na status i prava Republike Srpske.

"U kolumni "Šta stranci hoće", koju sam napisao prošle sedmice, jasno sam poručio da mi, Srbi, i ne treba da čekamo razne mešetare da nam smućkaju još jednu splačinu, nego da iznova tražimo rešenje srpskog nacionalnog pitanja na Balkanu, baš po uzoru kako je, ranije, to pitanje rešio njemački narod. Može za početak dve srpske države Srbija i Republika Srpska", naglasio je Dodik.

On je naveo da je održao važan sastanak sa poljoprivrednim proizvođačima Semberije, kojima je rekao da Republika Srpska čini i činiće sve kako bi pomogla poljoprivrednicima.

Dodao je naveo da se to vidi i kroz agrarni budžet koji je povećan na 180 miliona KM kako bi se sačuvala i ojačala domaća poljoprivredna proizvodnja.

Predsednik Republike Srpske ove sedmice sastao se i sa ambasadorom Norveške u BiH Olavom Rajnertsenom i sa rezidentnim koordinatorom UN u BiH Ingrid Mekdonald.

Dodik je u Banjaluci razgovarao i sa ministrom spoljnih poslova u Savetu ministara Elmedinom Konakovićem.

"Konstatovali smo da nas čekaju obimni poslovi koje treba završavati na nivou BiH i da je osnovni princip naše saradnje da se redovno konsultujemo o svakom pitanju i da pokušamo doći do konsenzusa da se afirmiše ustavna BiH", naveo je Dodik.

On je u sredu prisustvovao premijeri filma "Oluja".

"Film "Oluja" je izuzetno važan ne samo za filmsku industriju, nego i za našu istoriju i to je najbolja platforma kako bi se događaji koji su obeležili istoriju srpskog naroda na najbolji mogući način zabeležili i predali budućim generacijama", naglasio je predsednik Republike Srpske.

Naveo da je u Laktašima prisustvovao polaganju kamena temeljca za novi pogon za proizvodnju industrijske elektronike, gde će posao dobiti 400 radnika.