13. mart 2023 10:49

Milo Đukanović: Crna Gora neće služiti tuđim interesima, Aleksa Bečić: Mila žulja čast

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milo Đukanović: Crna Gora neće služiti tuđim interesima, Aleksa Bečić: Mila žulja čast

Foto: Shutterstock.com/yusuf aktas, ilustracija

PODGORICA - Crna Gora je ušla u poslednju sedmicu izborne kampanjje za predsedničke izbore koji će biti održani 19. marta, a ako tada nijedan od sedam kandidata ne dobije više od 50 odsto podrške, drugi krug će biti održan 2. aprila.

Izborne konvencije sinoć su održali aktuelni predsednik i pretendent na još jedan mandat Milo Đukanović na Cetinju i lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić u Rožajama.

Đukanović, koji tvrdi da je apsolutni pobednik ovih izbora uveren je da je to istovremeno prilika da se njegova stranka Demokratska partija socijalista (DPS) vrati na vlast na vanrednim parlamentarnim izborima koji bi usledili, kako veruje, neposredno nakon predsedničkih.

Đukanović je na konvenciji na Cetinju poručio da se na izborima 19. marta odlučuje da li će Crna Gora nastaviti da se razvija kao slobodna, moderna, građanska, evropska država ili će prihvatiti da ponizno služi tuđim interesima.

„Baš kao i 1997. kada smo pobedom na predsedničkim izborima krenuli putem demokratskog razvoja i stvorili pretpostavke da obnovimo državu koja nam je prevarno oteta 1918“, poručio je Đukanović, okupljenim Cetinjanima.

Đukanović je ponovo kritikovao dve vlade formirane nakon pobede dotadašnje opozicije 30. avgusta 2020., kada je njegova DPS prvi put nakon više od tri decenije poslata u opoziciju.

"Ono što je usledilo nakon 30. avgusta brutalno je demantovalo tadašnje zagovornike teze da će političke promjeneu Crnoj Gori biti nužno promene nabolje. Štaviše, ni najveći pesimisti nesu očekivali da će Crna Gora ovako i ovoliko posrnuti za samo dve i po godine. Što bi stari rekli – bilo – ne ponovilo se…“, kazao je Đukanović, saopšteno je iz DPS.

Danas je, kazao je Đukanović, svima koji nisu politički ostrašćeni, kako je rekao potpuno jasno da je eksperiment zvani 30. avgust propao.

Kritikovao je i svoje predsedičke protivkandidate i, između ostalog, poručio da predsednik Crne Gore ne može biti onaj kao koji ni kao kandidat ne može s mirom doći na Cetinje. Takođe, rekao je da njegovi njegovi protivkandidati preporučuju da vode Crnu Goru, a, kako je naveo, ponosno služe tuđoj.

„Kad god je Crna Gora bila pred sudbonosnim izazovima ovi su ljudi bili na pogrešnoj strani istorije. I danas dok se preporučuju da vode našu zemlju sva trojica ponosno služe tuđim interesima. I ne puštaju glasa kada onaj koji je iz vojnog helikoptera zaseo na tron Svetog Petra Cetinjskoga svako malo najavljuje preuređenje jezerskoga vrha i obećava rušenje Njegoševog mauzoleja na Lovćenu“, kazao je Đukanović.

Na kraju govora, Đukanović je izrazio uverenje da će nakon 19. marta zajedno slaviti još jednu crnogorsku pobedu.

Predsednički kandidat Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić je na konvenciji u Rožajama poručio da živi za Crnu Goru u kojoj će pitanje da li je neko častan ili nije biti bitnije od pitanja šta je ko po nacionalnosti.

Pomenuo je da njegovog protivkandidata Mila Đukanovića žulja pominjanje časti jer takav atribut sam, kako je rekao Bečić, nije mogao da ponese.

„Pa i ovo što ovih dana slušamo, poput deluzija serijskog gubitnika o meni kao ohrabrivaču i bezmalo, podstrekaču Slobodana Miloševića, namenjeno je, više nego bilo kome drugom, manjinskim narodima. Ovaj navodni patriota koji se u poslednje dve godine posvetio neobičnom hobiju – sakupljanju izbornih poraza, toliko je i danas, posvećen svađanju građana Crne Gore da je, u toj opsesiji, malčice izgubio pojam o prostoru i vremenu“, istakao je Bečić.

Naveo je i da Đukanović u kampanji nudi samo svoje ime, kako je kazao, kompromitovano bezbrojnim aferama.