22. mart 2023 13:52

Milorad Dodik na Samitu energetike u Trebinju: Republika Srpska je regionalni izvoznik energije, restrikcija nema

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milorad Dodik na Samitu energetike u Trebinju: Republika Srpska je regionalni izvoznik energije, restrikcija nema

Foto: Tanjug/D. Goll, arhiva

TREBINJE - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik otvorio je danas Samit energetike u Trebinju i poručio da je sukob u Ukrajini izazvao probleme na najvišem nivou u toj oblasti, ali da je Srpska regionalni izvoznik energije i da nemaju nikakve restrikcije.

Istakao je Samit ohrabruje da se u Trebinju napravi kongresni centar posvećen energetici, jer, kako je dodao, "bez energije nema budućnosti".

"Republika Srpska ima konstituisanu svest o potrebi inovacija", rekao je Dodik, koji je pritiskom na taster svečano otvorio Samit energetike pod nazivom "SET Trebinje 2023".

Imajuci u vidu da ovaj Samit svake godine raste, Dodik je rekao da je vlast Srpske donela odluku da pravi novi savremeni kongresni centar.

"Imamo nameru da govorimo o svemu što je rečeno ovde. Republika Srpska je tu da posluje s vama. U ovom nestabilnom vremenu bitno je da zajedno jedni drugima pomažemo. Želimo da stimulišemo investitore u Srpskoj", kazao je predsednik Republike Srpske.

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković je u svom obraćanju istakao da je Srpska prepoznala svoje potencijale.

"Želim uspeh ovog značajnog Samita u Trebinju, a i da vaši paneli i zaključci koje ćete doneti, olakšavaju i nama, predstavnicima vlasti da donosimo prave i ispravne odluke", rekao je Višković.

Dodao je da je Srpska prepoznala, kako on ističe, svoje potencijale.

"Ne treba zanemariti veliki interes investitora, koji svojim novcem žele da grade kapacitete na prostorima Republike Srpske. Mi vidimo svoju razvojnu putanju u Srpskoj. Svaka uložena marka u energetici, proizvodnji, prenosu i distribuciji znači novu dobit, novi razvoj i novu šansu", istakao je Višković.

Na skupu će se obratiti i ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

Samit je okupio 720 učesnika.