2. april 2023 13:04

Kovačevski: Inicijativa Otvoreni Balkan je ekonomska inicijativa i pokazuje rezultate

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kovačevski: Inicijativa Otvoreni Balkan je ekonomska inicijativa i pokazuje rezultate

Foto: Shutterstock.com/Alexandros Michailidis, arhiva

VERONA - Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski rekao je danas u svom obraćanju na sajmu vina u Veroni da je to jedan od najvećih i najvažnijih Sajmova gde se deli vinska vizija Otvorenog Balkana (OB) i dokaz da OB daje rezultate za ljude i za posao i da je to dokaz da nije politička inicijativa već ekonomska, koja je bazirana na istim načinima na kojima je bazirana slobodna trgovina dobara Evropske unije.

"U poređenju sa 2019. godinom trgovina Severne Makedonije u Srbiju u 2022. povećala se za 53 odsto, takođe i srpska trgovina sa SM se povećala za više od 30 odsto. Došlo je do povećanja trgovine sa Albanijom, i izvoza i uvoza", rekao je Kovačevski.

On je naglasio da Skandinavske zemlje nemaju granice i da je ovaj region jedini sa granicama i da "nema veće gluposti od toga, jer smo nekada bili zemlje bez granica".

"Podaci koje je predsednik Vučić izneo da se 70 odsto celog transporta provede na granicama su takode i podaci svetske banke, ne trebaju nam granice", rekao je Kovačevski.

Sajam vina u Veroni je važan sajam sa SM, istakao je Kovačevski, jer je, kako je rekao SM drugi izvoznik vina u Evropi, sa 60 miliona evra izvoza vina i da na ovakvom sajmu ta zemlja može da prikaže veoma važne vinske proizvode.

"Ovo je i mogućnost da privučemo investitore da dođu na naše sajmove u novembru. Razgovarali smo danas i o tome da naši filmski umetnici mogu da idu na razne festivale širom sveta i složili smo se da oni dođu i učestvuju na filmskom festivalu u Skoplju", rekao je Kovačevski.

On je zaključio da je inicijativa Otvoreni Balkan organska, autentična i bazirana na dobroj volji dobrim odnosima zemalja i da podaci koje mi delimo i koji će doći u budućnosti kao što je zajednički naplatni sistem putarine, pokazuju da nema većeg motiva i većeg dokaza da i druge zemlje pristupe inicijativi OB.