11. jun 2023 16:53

Milo Đukanović: Očekujem da Crna Gora potvrdi svoje opredeljenje, a to je EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milo Đukanović: Očekujem da Crna Gora potvrdi svoje opredeljenje, a to je EU

Foto: TANJUG/MEDIABIRO

PODGORICA - Bivši predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da očekuje da će nakon današnjih parlamentarnih izbora

Crna Gora (CG) dobiti vlast koja će odgovarati njenim strateškim interesima i koja će nastaviti da zemlju vodi ka Evropi.

 

Ocenio je da će se vlast u Grnoj Gori vrlo brzo formirati i da će već večeras sve biti jasno.

"Očekujem da CG potvrdi svoje opredeljenje da se dalje razvija kao antifašistička, građanska i evropska država. Da nastavi put kojim je krenula posle 21. maja 2006. a to je put kojim se veoma dinamično i stabilno kretala do pre oko tri godine kada je zastala i počela da pokazuje izvesno kolebanje koje izaziva podozrenje međunarodne zajednice" kazao je Đukanović novinarima posle glasanja.

To je, kako je dodao, logično i prirodno u životu jedne mlade države koja je tek pre 17 godina obnovila nezavisnost.

"Verujem da su u međuvremenu građani CG mogli da odmere kvalitet političke ponude i da će pametno odlučiti i nastaviti da zemlju razvijaju kao uređenu državu evropske građanske demokratije", istakao je Đukanović.

Bivši predsednik Crne Gore je naglasio i da bez obzira što se povukao iz politike posle 35 godina koliko je bio u njoj, nikako ne može da bude nezainteresovan za politiku.

"Zainteresovan sam pre svega da CG ostvari svoj strateški cilj, a to je da postane članica EU. Uveren sam i ubeđen da u novim generacijama postoji mnogo kvalitetnih ljudi srednje generacije koji mogu da preuzmu najvažnije državne funkcije. U ovom trenutku je najvažnije da CG potvrdi da želi da bez zastajanja nastavi evropskim putem", naglasio je Đukanović

Odgovarajući na pitanja "slučaju Do Kvon", bivši predsednik CG je kazao da nadležni državni organi treba što pre da reaguju po tom pitanju i da je to idealan zadatak za nadležnog tužioca - da utvrdi ko zamajava javnost, ali i da preduzme zakonske mere prema takvima.

"Trebalo bi utvrditi da li je to afera Spajić ili afera sa nekim drugim prezimenom. Sa jedne strane čujemo da je Spajić bio u nekim sumljivim poslovima sa ljudima na međunarodnij poternici, a sa druge strane da je to čista konstrukcija kako bi se eliminisao sa političke scene i iz kandidature za budućeg premijera", kazao je Đukanović.