30. novembar 2023 11:06

Dimitar Kovačevski: Svaka zemlja o ratu u Ukrajini šalje poruku na svoj način

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dimitar Kovačevski: Svaka zemlja o ratu u Ukrajini šalje poruku na svoj način

Foto: AP Photo/Boris Grdanoski

SKOPLJE - Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski komentarisao je danas nedolazak nekih delegacija, uključujući i ukrajinsku na Savet ministara spoljnih poslova OEBS-a, koji je danas počeo u Skoplju, i istakao da svaka zemlja o ratu u Ukrajini šalje poruku na svoj način.

Ukrajinska delegacija kako je ranije saopšteno nije došla u Skoplje zbog prisustva ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova. Delegaciju Ukrajine će na samitu predstavljati predstavnici njihovog diplomatskog predstavništva u Severnoj Makedoniji.

Prisustvo ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova na 30. ministrskom sastanku OEBS, za premijera Dimitra Kovačevskog, nije diplomatska pobeda Rusije.

„Ovo apsolutno nije diplomatska pobeda Rusije, ovo je diplomatska pobeda OEBS-a s obzirom na to da je funkcionisanje organizacije dovedeno u pitanje. Ovim će OEBS nastaviti da funkcioniše i da bude garant za obezbeđivanje razvoja demokratskih i mirnih procesa u Evropi“, rekao je Kovačevski.

Kovačevski je uoči početka samita rekao da je juče imao sastanak sa državnim sekretarom Sjedinjenih Država Entonijem Blinkenom i sa ministrom spoljnih poslova Velike Britanije Dejvidom Kameronom.

"Treba da budemo svesni da svaka zemlja na svoj način šalje poruku o ratu u Ukrajini i neopravdanosti ove agresije. Isto ću učiniti i u prvom obraćanju učesnicima samita", rekao je Kovačevski.

Ističući značaj održavanja današnje konferencije u Skoplju, Kovačevski kaže da, "ako je OEBS pomogao Makedoniji pre 30 godina, danas je Makedonija pomogla OEBS-u da bude najveća regionalna organizacija u Evropi“.

Prema njegovim rečima, Makedonija je predsedavala OEBS-om u najtežim trenucima kada je, kako kaže, svet bio suočen sa ruskom agresijom na Ukrajinu.