9. januar 2023 15:52

Željko Komšić: Dodik i separatisti ionako imaju previše, RS nikada neće biti deo Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Željko Komšić: Dodik i separatisti ionako imaju previše, RS nikada neće biti deo Srbije

Foto: Tanjug video

SARAJEVO - Na dan održavanja svečanog defilea povodom Dana Republike Srpske, 9. januara, u Istočnom Sarajevu, u federalnom Sarajevu je održan naučni skup pod nazivom "Put genocida", a hrvatski član Predsedništva Željko Komšić, koji je u to telo ponovo izabran glasovima Bošnjaka, rekao je da se oviim datumom prikriva činjenica da, kako je kazao, "velikosrbijanskom režimu Miloševića i Karadžića, čak ni uz pomoć genocida nije uspelo da deo BiH postane deo Srbije.

"Nikada taj deo Bosne i Hercegovine neće postati deo Srbije, jer su akteri te politike u periodu od 1992. do 1995. kada su imali apsolutnu vojnu premoć, naročito kada je reč o sredstvima, rekao bih, propustili priliku da otmu deo Bosne i Hercegovine. U tome su zaustavljeni, uz velike žrtve i herojstvo pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine, MUP-a RBiH, kao i naroda koji je stajao uz njih", rekao je Komšić.

Tvrdeći da je obeležavanje 9. januara "nastavak genocidne politike", Komšić je rekao da je taj datum "ništa drugo nego zločin".

"Danas ponovo paradiraju i nastoje da pošalju poruku kako nisu odustali od toga da otmu deo Bosne i Hercegovine. Način na koji to rade i mesto na kojem to rade ne dozvoljavaju mi da se složim sa ocenema pojedinih nivoa vlasti i odgovornih lica koja tvrde da takvi događaji ne ugrožavaju sigurnosnu situaciju", rekao je Komšić i dodao:

"Zadovoljavajuća sigurnosna situacija nije izraz odustva borbenih dejstava, nego ukupnog političkog i društvenog ambijenta koji je daleko od zadovljavajućeg, pa stoga koristim i ovu priliku da pozovem na oprez kada je reč o ocenjivanju sigurnosne situacije”.

Smatra da je konačno vreme da svi zajedno "kažemo, da Dodiku i separatistima ne možemo i nećemo dati ništa, jer ionako imaju previše".

“Dodik iza sebe nema Jugoslovensku narodnu armiju i njen arsenal, nema brojne paravojne formacije koje je imao njegov ideološki i politički prethodnik Radovan Karadžić, i nije mu pametno da izaziva sukob u kojem je moguć nestatak onog što je genocidom stečeno. Uveren sam da su i vlastima entiteta RS poznate te činjenice, kao što je jasno da se Dodik ne sme kockati. Ono što sme, sme provocirati u nadi da ćemo mi večno tražiti zaštitu i protekciju od nepostojeće međunarodne zajednice, koja će onda činiti sve da smiri separatiste u RS", rekao je Komšić, preneli su sarajevski mediji.

Zato, dodao je, stoji pri tome da u budućnosti ne treba tražiti nikakvu pomoć stranaca u obuzdavanju, kako kaže, "Dodikovog separatizma, jer se to do sada pokazalo kao potpuno promašeno, a na naplatu su nam obično stizale te njihove retoričke osude, u vidu zahteva da se na nekim drugim pitanjima od državnog značaja bude popustljiviji".