11. januar 2023 16:32

Draško Stanivuković: Krivičnim prijavama teraju nas od BiH, nastavićemo da slavimo 9. januar

Izvor: TANJUG

podeli vest

Draško Stanivuković: Krivičnim prijavama teraju nas od BiH, nastavićemo da slavimo 9. januar

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

SARAJEVO/BANJALUKA - Tužilaštvu BiH predata je krivična prijava protiv više predstavnika vlasti zbog obeležavanja 9. januara, Dana Republike Srpske, a gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković kaže da se time "teraju ljudi dalje od države BiH".

“Svakodnevnim najavama krivičnih prijava samo nas teraju dalje od ove države za koju nas uveravaju da podjednako pripada svima nama, a kristalno je jasno da su njihove namere potpuno drugačije”, kazao je Stanivuković.

Ako ćemo, kaže, već da se vodimo ovim reciprotitetom, i "mi smo ti koji treba da podnosimo krivične prijave protiv onih koji neki drugi, za njih važan datum, kao što je npr. 1. mart, proslavljaju kako žele, jer očigledno je to u ovoj zemlji krivična odgovornost".

Istakao je da će se 9. januar, koji je Ustavni sud BiH u dva navrata proglasio neustavnim, nastaviti da slave, ma koliko to nekome smetalo.

“Pošto oni nas pozivaju da za 9. januar pronađemo neki drugi datum, pozivam i ja njih da i oni za 1. mart pronađu rezervni datum. Bez obzira na sve, mi ćemo ime naše Republike Srpske i dalje izgovarati punim imenom, slaviti je svakoga dana, a posebno 9. januara i voleti celim bićem, ma koliko god to nekome smetalo i kolika god cena toga bila”, kazao je Stanivuković, preneli su sarajeski mediji.

Udruženja "Zelene beretke", Patriotska liga BiH, Udruženje Generala BiH, Koordinacija boračkih udruženja KS, Žene borci u "Armiji RBiH" i Udruženje roditelja ubijene dece Sarajeva podneli su juče krivičnu prijavu protiv Republike Srpske, Grada Istočno Sarajevo i Banjaluke, protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, premijera Radovana Viškovića, srpske članice i predsedavajuće Predsedništva BiH Željke Cvijanović, gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića i gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića.

U krivičnoj prijavi, između ostalog, navode da organizatori obeležavanja Dana Republike Srpske, 9. januara, svakodnevno putem medija pozivaju na osamostaljenje Republike Srpske čime podrivaju teritorijalni integritet i suverenitet BiH.