20. mart 2024 15:24

Državna izborna komisija Hrvatske poziva Milanovića da se uzdrži od učešća u političkoj kampanji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Državna izborna komisija Hrvatske poziva Milanovića da se uzdrži od učešća u političkoj kampanji

Foto: HINA/ADMIR BULJUBAŠIĆ

ZAGREB - Državna izborna komisija (DIK) Hrvatske pozvala je danas predsednika Republike Zorana Milanovića da se, u skladu sa upozorenjem Ustavnog suda, prilikom svojih medijskih nastupa uzdrži od direktnog učešća u političkoj izbornoj promociji na strani bilo kojeg učesnika na izborima.

Podsećaju da je u upozorenju Ustavnog suda istaknuto da dužnost Predsednika Republike “isključuje bilo kakvu mogućnost, da u kontekstu raspisanih izbora, bude kandidat na listi ili istican kao kandidat za dužnost predsednika Vlade Hrvatske ili da u tom svojstvu učestvuje u političkoj izbornoj kampanji”.

Poručuju da DIK nema ni ovlašćenja ni nameru da ulazi u deo javnih istupa gde se nastupa s pozicija Predsednika Hrvatske, ali da ima obavezu da upozori sve učenike u izbornoj utakmici, pa i Predsednika Republike, ako izlaze iz okvira postupanja, koje je postavio Ustavni sud.

Pozivajući se na Zakon o izborima, podsećaju da DIK brine o zakonitoj pripremi i sprovođenju izbora, a ustavnost i zakonitost izbora nadzire Ustavni sud .

"Stoga još jednom pozivamo sve učesnike ovog izbornog postupka, da već od njegove prve faze, vode računa o odredbama Izbornog zakona, obavezujućih uputstava DIK kao i o stavovima Ustavnog suda”, navodi se u saopštenju.