4. april 2024 23:10

Sijarto: Bez stabilne Republike Srpske nema stabilnog Zapadnog Balkana, ne iznenađuju napadi na Dodika

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sijarto: Bez stabilne Republike Srpske nema stabilnog Zapadnog Balkana, ne iznenađuju napadi na Dodika

Foto: Tanjug video, arhiva

BANJALUKA - Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto izjavio je večeras da je politička strategija Mađarske da vodi odgovornu dobrosusedsku politiku koja podrazumeva da bez brzog razvoja i stabilne Republike Srpske, celokupni region Zapadnog Balkana ne može da bude stabilan, niti može da se razvija.

"Zbog toga smatramo da je podrška Republici Srpskoj u najboljem interesu Evropske unije", rekao je Sijarto za RTRS, dodajući da je podrška Mađarske Srpskoj nedvosmislena.

On je naglasio da bi politički pristup članica EU prema zemljama Zapadnog Balkana trebalo da počiva na uvažavanju i poštovanju, a ne na, kako je naveo, kritici, pritiscima i pretnjama liderima i državama.

Dodao je da su mađarska preduzeća, koja će sutra učestvovati na Ekonomskom forumu u Banjaluci, zainteresovana za ulazak na tržište Republike Srpske koje ima veoma dobre uslove za investiranje i poslovanje.

"Dve vlade imaju dobre odnose, nema otvorenih pitanja između Mađarske i Srpske i to je veoma važno za ulazak ovih preduzeća na tržište Srpske", rekao je Sijarto, istakavši da dobri odnosi počivaju i na ličnim odnosima predsednika Srpske Milorada Dodika i mađarskog premijera Viktora Orbana.

Dodao je da je Republika Srpska veoma pouzdan partner sa kojim poslovanje ima smisla i sa kojim nema iznenađenja u saradnji. Govoreći o napadima zapadnih zvaničnika na Dodika, Sijarto je rekao da to ne treba da bude iznenađujuće, dodavši da je neprihvatljivo sankcionisanje političara koji su izabrani na izborima.

"Pravo rasuđivanja političara je pravo biračkog tela, odnosno naroda koji ga je izabrao. Ako se građanima sviđa kako njihova vlada postupa, to znači da vlada ima podršku i narod će je opet birati. Ako se narodu ne sviđa to što vlada radi, onda će narod na narodnim izborima da je smeni i to se zove demokratija", poručio je šef mađarske diplomatije.

On je naveo da pretnje legitimno izabranom političaru predstavljaju ozbiljnu povredu demokratije i nepoštovanje volje naroda.

"To predstavlja ozbiljno uplitanje u domaću političku situaciju zemlje i sa našeg stanovištva to je neprihvatljivo", naglasio je Sijarto.

Dodao je da su danas vladavina prava i demokratija izrazi koji se zloupotrebljavaju ili pogrešno upotrebljavaju od strane liberalnog mejnstrima.

"Kada u nekoj zemlji liberali ne dobiju izbore, onda demokratska priroda celokupnog političkog sistema odmah biva osporavana. Moramo da budemo svesni da su Brisel i celokupna evropska politička scena pod okupacijom, uglavnom ekstremnog liberalnog mejnstrima", rekao je Sijarto.

Prema njegovim rečima, patriotiska i suverenistčka vlada će biti napadnuta jer, kako navodi, liberalni mejnstrim ne može da svari činjenicu da narod želi drugačiji način vladavine i drugačiju budućnost.

"Poštovanje odluke naroda kada je reč o budućnosti zemlje tog naroda, nažalost, nedostaje međunarodnoj politici. To je nešto sa čime se suočavamo proteklih godina. Zato nemojte biti iznenađeni u slučaju vaše patriotske vlade, u slučaju administracije predsednika Republike Srpske Milorada Dodika. Nemojte da vas iznenadi što je on pod napadima", rekao je Sijarto.