5. april 2024 10:35

Orden Republike Srpske na ogrlici uručen Viktoru Orbanu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Orden Republike Srpske na ogrlici uručen Viktoru Orbanu

Foto: TANJUG/SRNA/NENAD STUPAR

BANJALUKA - Orden Republike Srpske na ogrlici koji je danas uručen mađarskom premijeru Viktoru Orbanu u Banjaluci najviše je odlikovanje Republike Srpske koje se dodeljuje još od 1993. godine, ali laureata nema mnogo.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao je Orbana povodom Dana Republike - 9. januara, a odlikovanje je uručeno danas u Palati Republike.

Ovo odlikovanje prošle godine pripalo je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu za naročitu patriotsku brigu i ljubav prema Srpskoj.

O značaju ovog odlikovanja govri i podatak da je od 1993. godine do 2020. dodeljeno samo šest puta.

Nosioci najvišeg odlikovanja Republike Srpske kroz istoriju su, između ostalih bili i blaženopočivši patrijarh srpski Pavle, koji je odlikovan 2009. godine, visoki zvaničnici Rusije Valentina Matvijenko i Sergej Lavrov, te predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji su odlikovani 2018. godine, podseća Srna.

Među nosiocima najvišeg odlikovanja Republike Srpske su bivši lider Srba u Hrvatskoj Jovan Rašković i bivši predsednik Srbije i SR Jugoslavije Slobodan Milošević.

Ordenje i odlikovanje Republike Srpske ustanovljeni su 1993. godine i definisani Ustavom Republike Srpske.

Odlikovanja Republike Srpske dodeljuju se onima koji su dali ili daju doprinos afirmaciji Republike, ali i pojedincima koji su pokazali ličnu hrabrost, humanizam, plemenitost, požrtvovanje ili doprineli razvoju tolerancije.

Odlikovanom se uz orden ili medalju uručuje i kožna mapa sa ispisanom poveljom sa jedne i slika koja prati orden ili medalju sa druge strane i kesa na kojoj je zlatotiskom ispisano: "Predsednik Republike!", "Odlikovanja Republike Srpske" i oslikan grb Republike Srpske.