5. april 2024 12:08

Dodik se sastao sa Orbanom: Srpska slavi dolazak prijatelja, glas Mađarske se čuje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dodik se sastao sa Orbanom: Srpska slavi dolazak prijatelja, glas Mađarske se čuje

Foto: TANJUG/SRNA/BORISLAV ZDRINJA

BANJALUKA -  Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da je poseta zvaničnika Mađarske važan dan za Srpsku, jer slavi dolazak prijatelja koji žele da sarađuju.

"Postigli smo danas osnovni dogovor da utičemo na naše saradnike da se češće sastaju. Iza nas ostaje veoma uspešna saradnja u oblasti poljoprivrede, realizaciji projekata u oblasti energetike i infrastrukture", rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sastanka sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, kojem je uručio najviše odlikovanje Srpske - Orden Republike Srpske na ogrlici.

On je istakao da Srpska i Mađarska razvijaju projekte i u oblasti obrazovanja i da će ove godine na fakultetima u Srpskoj biti organizovano izučavanje mađarskog jezika, prenela je Srna.

Dodik je kazao da ceni napore mađarskog premijera Viktora Orbana i njegove zemlje da bude osiguran pravedan i miran svet.

Predsednik Srpske je kazao da se glas Mađarske čuje jer upućuje na realne odnose i potrebu da rat u Ukrajini bude što pre prekinut.

"Hvala vam za napor koji ste učinili da BiH, a time i Republika Srpska bude prepoznata kao ona koja dobija pregovarački status. Hvala vam za prepoznavanje problema koje ovde imamo. Jednako kao što ste malopre rekli, tako smo i mi verovali da pregovarački status znači prepuštanje procesa pridruživanja domaćim snagama, odnosno kada treba da prestane uticaj stranaca", naveo je Dodik.

On je ocenio da svet koji nije stabilan traži lidere.

"Vidimo da Evropa ima deficit liderstva i da vaše prisustvo vraća poverenje da je moguće da se dobiju lideri koji mogu da nose značajne procese. U tome je naša nada prema vama i politikama koje vodite. Nastavićemo da sarađujemo na najbolji način i zahvalan sam Orbanu i mađarskoj delegaciji za dolazak u Srpsku“, zaključio je Dodik.