24. maj 2024 18:07

Dodik: Rezolucijom su uspeli samo da trajno zapečate sudbinu BiH

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dodik: Rezolucijom su uspeli samo da trajno zapečate sudbinu BiH

Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da sve što su Bošnjaci uradili sa sramnom antisrpskom rezolucijom o Srebrenici predstavlja istorijski sunovrat i nema nikakve veze ni sa pravdom ni sa zdravim razumom.

Jedino što su uspeli je to da ponize sve nesrećne žrtve, a najviše bošnjačke, i da sahrane BiH, jer ovo je početak kraja.

Dodik je naglasio da rezolucija o Srebrenici neće ništa promeniti, jer genocida u Srebrenici nije bilo i prema tome ne postoje ni negatori nečega što nije bilo.

Navodeći da to dobro znaju i muslimanski politički  predstavnici, predsednik Dodik je u intervjuu Srni rekao da Republika Srpska ništa ne poriče, već odbacuje laži i neistine koje nam godinama podvaljuju i na kojoj su muslimani izgradili svoj identitet.

Konaković sa nama može da razgovara samo o mirnom razlazu

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da ministar spoljnih poslova u Savetu ministara Elmedin Konaković ne može nikome ništa da šalje u ime BiH, jer na to nema pravo.  

Dodik je to rekao komentarišući izjavu Konakovića da će BiH poslati protestnu notu svim zemljama koje su u GS UN glasale protiv rezolucije o Srebrenici, a njih je 19.  

"Može da šalje lične poruke kome hoće u ime odmetnute bošnjačke strukture čije je nelegalne radnje priznao jedan deo zemalja u UN pod pritiskom Nemačke i Amerike. Dejtonska BiH ne daje opciju nikakvom ambasadoru, ministru ili bilo kome drugom da saopštava svoje ambicije i želje nego samo zvaničnu i usaglašenu politiku. Muslimani su uništili te institucije i pokazali da ne žele da žive s nama", naveo je Dodik u intervjuu za Srnu.  

On je rekao da je jasno da se radi o iznuđenoj aktivnosti i da ovo nema nikakve veze ni sa Srbima, ni sa Srebrenicom, ni sa Bošnjacima koji su iskoristili svoj trenutak i pokušaje Nemačke, Amerike i ostalih da prikriju svoju licemernu politiku pred očima sveta, naročito po pitanju Gaze, ali cena za tu njihovu grešku je BiH.

Za njih je Republika Srpska inostranstvo u svakom smislu

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je, povodom izjave ambasadora BiH pri UN Zlatka Lagumdžije, da je usvajanje rezolucije, kako je rekao, "veliki dan i za celi svet koji je ponovo vratio Srebrenicu u fokus i koji se prema Srebrenici odredio kao o jednoj planetarnoj tragediji, zločinu genocida", konstatovao da je on teško zloupotrebio položaj po nalogu "izopačenog" Denisa Bećirovića.  

Sada, kaže Dodik, Lagumdžija pokušava da na sva zvona priča kako su oni kao nešto uspeli.  

"I ne samo Lagumdžija, svi oni pokušavaju svom narodu da plasiraju priču da su navodno uspeli. Nisu uspeli ništa, osim da sahrane BiH. I glasanje su odgađali više puta samo da bi izbegli totalno sramoćenje, jer su mnoge zemlje pod pritiskom i ucenama naterali da glasaju. Rezolucija nema nikakav značaj, jer je broj onih koji nisu glasali daleko veći od onih koji su se pridružili bolesnim namerama Nemačke da svoje žrtve prikaže genocidnim", rekao je Dodik.  

Ponovo, kazao je, vidimo želju Nemačke da obezbedi dominaciju i upravlja ovim delom Balkana, i njene iste bolesne namere koje su jednom već dovele gotovo do istrebljenja Srba.

Naša snaga je u Srbiji; Doći će dan kada ćemo svi biti zajedno

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Vlada Crne Gore, koja je donela odluku da podrži rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, nije prijatelj Republike Srpske i sa njima nećemo održavati nikakve kontakte.

Dodik je to rekao u intervjuu Srni upitan kakav je njegov stav o podršci Crne Gore rezoluciji o Srebrenici, što je iznenadilo srpski narod ne samo u Republici Srpskoj nego i u regionu.

Dodik kaže da nema Srbina koji, uprkos ranijim najavama crnogorske Vlade da će podržati rezoluciju, nije ostao šokiran onim što je napravila Crna Gora.

"To je lekcija iz koje svi mi, Srbi moramo da izvučemo pouku i da prestanemo da budemo budale koje uvek veruju u pravdu i istinu. Vlada koja je donela ovakvu odluku nije prijatelj Republici Srpskoj i nećemo održavati nikakve kontakte s njima. Predstavnici Srba koji su zaobiđeni iz ovih procesa, ostali su dostojanstveni i pokazali su svoj odnos prema rezoluciji. Mi razumemo njihov položaj, koji je jednako težak kao i naš položaj u BiH", istakao je Dodik.