30. maj 2023 13:52

Dušan Tadić i kadeti Ajaksa u Beogradu pola veka posle osvajanja Kupa šampiona

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dušan Tadić i kadeti Ajaksa u Beogradu pola veka posle osvajanja Kupa šampiona

Foto: Shutterstock.com/sbonsi, arhiva

STARA PAZOVA - Kadeti Ajaksa doputovali su u Srbiji na turnir sa vršnjacima iz Vojvodine, Partizana i Crvene zvezde, u sklopu obeleževanja pola veka od treće evropske titule i čuvenog finala Kupa šampiona na Marakani, u kome je slavni holandski klub na Marakani savladao Juventus (1:0) golom Džonija Repa.

Utakmica je odigrana pred skoro 90.000 gledalaca, a glavni sudija bio je Milivoje Gugulović.

Učesnike turnira, koji su osmislili i organizavali osnivači FK Ajaks iz Beograda Svetozar Čiča i Igor Janković, pozdravili su generalni sekretar FSS Jovan Šurbatović i direktor A reprezentacije Stevan Stojanović, a prisustvovao je i sadašn ji kapiten Ajaksa i reprezentacije Srbije Dušan Tadić.

"Svetozar Čiča bio je veoma blizak sa pokojnim Veliborom Vasovićem, čovekom koji je ispisao istoriju Ajaksa i koji je sa kapitenskom trakom na ruci imao čast da podigne pehar Kupa šampiona 1971. godine. Dve godine kasnije, odigrano je to čuveno finale u Beogradu. Često pogledam na jutjubu snimak utakmice i podsetim se gola koji je Rep postigao već u petom minutu. Fenomenalan je osećaj kada obučeš dres Ajaksa i vidiš onaj bedž sa brojem 4 na rukavu. Odmah su ti u glavi četiri titule evropskog šampiona i još veća želja da i ti ponoviš uspeh slavnih prethodnika", rekao je Tadić za sajt FSS.

On je podsetio na još jedan interesantan detalj sa čuvene utakmice.

"Prilikom dodele pehara i medalja, svi igrači Ajaksa su imali na sebi dresove Juventusa. To je danas nezamislivo. Fudbal se mnogo promenio u poslednjih 50 godina. Lepo je što su se Zvezda, Partizan i Vojvodina odazvali i uzeli učešće na ovom turniru zajedno sa momcima iz Ajaksa. Možda se neko od njih pokaže i privuče pažnju stručnjaka iz čuvene Ajaksove škole fudbala. Voleo bih da još neki naš igrač zaigra jednog dana u klubu koji je po mom mišljenju među pet najboljih u Evropi. Po svemu: istoriji, tradiciji, stilu igre, načinu rada sa mlađim kategorijama. Pet godina sam u Ajaksu, o tome sam maštao na početku karijere i zaista mi je čast i privilegija", istakao je Tadić.